Maar liefst 155 Rotterdammers met diabetes of een hart- en vaatziekte hebben zich sinds de lente al aangemeld voor ‘Bewegen naar Beter’. Het programma Bewegen naar Beter houdt in dat zij samen met zorgprofessionals sportieve activiteiten omarmen en zo uiteindelijk hun gezondheid verbeteren.

Bijna een miljoen Nederlanders hebben diabetes of een hart- en vaatziekte. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met deze chronische aandoeningen in de komende jaren. Voor Rotterdam is de schatting dat in 2030 ruim 80.000 volwassenen diabetes of een hart- en vaatziekte hebben. Rotterdam Sportsupport, zorggroep IZER, FysioHolland en MEE Rotterdam Rijnmond hebben Bewegen naar Beter opgezet om deze ontwikkeling te keren.

Vliegende start
De initiatiefnemers wisten dat er onder Rotterdammers behoefte bestaat aan een dergelijk programma, maar ze waren verrast door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Na drie maanden waren er al honderd deelnemers. Gedacht was dat dit aantal na een jaar zou worden bereikt. Een vliegende start dus.

Een woordvoerder van zorggroep IZER: ‘Er komt steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Veel huisartsen en patiënten zijn zich bewust van de waarde van gezonde voeding en voldoende beweging. Ze slagen er alleen vaak niet in om het beslissende duwtje richting verandering te geven. Om die reden is Bewegen naar Beter ontwikkeld.”

Over drempels heen
Niels Visser is als sportconsulent van MEE Rotterdam Rijnmond aanspreekpunt voor huisartsen en praktijkondersteuners. Hij begeleidt mensen met diabetes of hart- en vaatziekten naar een passende activiteit. Visser zegt: ‘Mensen ervaren diverse drempels om te beginnen met sporten. Ze hebben onvoldoende durf en vertrouwen in hun mogelijkheden, geen mensen om hen heen die kunnen helpen en hebben geen goed beeld van de sportieve mogelijkheden in hun omgeving. Ik kan hen over deze drempels heen helpen.’

Huisartsen en fysiotherapeuten
Binnen Bewegen naar Beter verwijst niet alleen de sportconsulent patiënten naar sportieve activiteiten. Huisartsen en fysiotherapeuten doen dit ook. Al ongeveer 35 Rotterdamse huisartsenpraktijken nemen deel. ‘De stad kent zo’n 250 praktijken, dus wat ons betreft staan we nog maar aan het begin’, zegt Visser.

Fitter
Wat zijn de verwachtingen? Visser: ‘We gaan nu zien hoe de eerste patiënten profijt hebben van hun sportieve activiteiten. Gezien eerdere ervaringen verwacht ik dat tachtig procent blijft sporten en fitter wordt. Hoe meer succes we boeken, hoe meer de vraag vanuit patiënten en huisartsen zal toenemen. Hopelijk ook bij huisartsenpraktijken die nog niet meedoen. Huisartsen die aangesloten zijn bij IZER kunnen zich aanmelden om ook deel te nemen.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt