Gemeenten, bouwbedrijven en sportaanbieders kunnen hier de vernieuwde Richtlijnen Toegankelijkheid Indoor Sportaccommodaties bekijken. De actualisering was mede noodzakelijk, omdat accommodaties niet alleen bereikbaar en toegankelijk maar ook beter bruikbaar moeten zijn voor mensen met een beperking.

Veel sportrolstoelen hebben een bredere wielbasis dan voorheen. Anno 2014 maken meer mensen gebruik van een scootmobiel dan tien jaar geleden. In de loop der tijd is de kennis over akoestiek in zalen toegenomen, zodat het mogelijk is echovorming te voorkomen en zo een aangenamere ruimte te creëren voor onder meer mensen met een visuele beperking, autistische stoornis of concentratieprobleem.

Het zijn voorbeelden van nieuwigheden waarmee rekening kan worden gehouden bij de bouw of renovatie van een indoor sportaccommodatie. Vaak zijn het gemeenten die hiertoe de opdracht geven, bouwbedrijven die het werk uitvoeren en verenigingen die weten wat nuttig is voor sporters. Met de vernieuwde Richtlijnen Toegankelijkheid Indoor Sportaccommodaties kunnen deze partijen nu mensen met een beperking zo goed mogelijk bedienen.

‘Maar toepassing van de richtlijnen is handig voor een veel bredere groep dan alleen mensen met een beperking’, zegt programmacoördinator Sport en Overheid Henk van Aller van Stichting Onbeperkt Sportief. ‘Denk aan ouders met een kinderwagen. En bij een logische indeling en goede bewegwijzering heeft iedereen baat. De originele richtlijnen stamden uit de jaren negentig en zijn aan het begin van de eeuw aangepast. Ze waren weer toe aan actualisering.’

De vorm van de richtlijnen is ook nieuw. Van Aller: ‘Het is overzichtelijk en je kunt gemakkelijk zoeken op een onderwerp. Wil je bijvoorbeeld specifiek weten welke voorzieningen goed zijn voor mensen met een motorische beperking of juist voor mensen met een visuele beperking? Je kunt het snel vinden.’

Rotterdam maakt hier al werk van. Experts en ervaringsdeskundigen van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam hebben de situatie bestudeerd in Topsportcentrum Rotterdam, Sportcentrum de Wilgenring en Sportcentrum Schuttersveld. Deze accommodaties worden nog dit jaar maximaal toegankelijk gemaakt. In een groot aantal andere accommodaties, zoals sporthallen en zwembaden, worden specifieke maatregelen getroffen, zodat mensen met bepaalde beperkingen betere faciliteiten krijgen. Zo wordt het zwembad in Sportcentrum West op korte termijn voorzien van een tillift.

Sportwethouder Antoinette Laan: ‘We nemen de richtlijnen over voor zowel nieuwe als bestaande gemeentelijke accommodaties en we gaan ze meteen in praktijk brengen. In Rotterdam vinden we het belangrijk dat iedereen die wíl sporten, ook kán sporten. Rotterdam telt zo’n 60.000 mensen met een beperking. Juist voor hen worden er soms letterlijk drempels verlaagd.’

De vernieuwde richtlijnen kwamen tot stand dankzij een samenwerking tussen Stichting Onbeperkt Sportief en onder andere de gemeente Rotterdam.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf