Rotterdam Sport op Maat bestaat tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 8: de community die de dansers van Free to Move vormen.

Het idee krijgen dat je echt bij de groep hoort. In alle rust kunnen zijn wie je bent. Geen druk om te hoeven presteren. Zomaar wat motivaties die Chantalle Chapusot de afgelopen jaren hoort van deelnemers aan haar Special Dance project. Het zijn juist die persoonlijke verhalen die haar tot op de dag van vandaag trots maken. En het zijn de verhalen waarom zij acht jaar geleden met de speciale danslessen voor mensen met een beperking begint. “Het gaat uiteindelijk helemaal niet om de dansjes die worden ingestudeerd. Het is veel meer dan dat.”

Community

Voordat Chantalle acht jaar geleden met de Special Dance lessen begint als onderdeel van haar dansschool Free to Move, speelt ze al heel lang met het idee iets voor deze doelgroep te doen. In de jaren dat ze het dansen combineert met haar baan als hoofdagent bij de politie wordt het zaadje al in haar hoofd geplant. “Ik heb mijzelf altijd al veel meer een hulpverlener gevoeld dan een echte dansleraar. Toen ik besloot vol voor het dansen te gaan, wist ik dat ik ook iets voor de kinderen met een beperking wilde doen.”

Ze omschrijft de doelgroep die bij haar danst als de “vergeten kinderen en jongeren”. Een groep die niet zomaar ergens komt als ze niet geholpen worden. “Daarom is het ook helemaal niet belangrijk dat zij de perfecte dansers worden. Dans is een middel om deze kinderen onderdeel te laten uitmaken van een groep. Door dans krijgen de kinderen en jongeren ook zelfvertrouwen. Het bouwen van een community binnen Free to Movewaar zij zich thuis voelen, dat is de meerwaarde.”

Vriendschappen

De eerste jaren van het project omschrijft Chantalle als hard werken. Ze stopt veel tijd, liefde en energie in het project, maar de groep groeit langzaam. Uiteindelijk zorgen de samenwerkingen binnen het Sport op Maat-netwerk er mede voor dat de bal sneller gaat rollen.

SportMEE helpt met het in kaart brengen van de behoefte van de doelgroep. Zo weet Chantalle in welk deel van de stad de vraag naar een nieuwe Special Dance-groep het grootst is. De destijds georganiseerde Sport op Maat-dagen gebruikt ze om in contact te komen met de doelgroep en de meerwaarde van dansen te kunnen laten zien. En door de koppeling met de Schoolsportverenigingen vanuit Rotterdam Sportsupport, groeit de naamsbekendheid van Special Dance.

Inmiddels dansen er wekelijks ruim 40 sporters met een beperking op vier vaste locaties, verspreid door heel de stad. “Dat ontstaan van die community binnen Free to Move is het mooist. Voor deze groep zijn sociale contacten, het ontmoeten van andere jongeren en het maken van vrienden wat lastiger. Maar door ze in dat proces te begeleiden zie je echt die band ontstaan. En niet alleen bij de dansers, ook bij de ouders. Het wordt een groep en dat is zo waardevol.”

Genomineerd

Chantalle ziet ondanks het succes van Special Dance nog wel een aantal mogelijkheden om het bewegen voor mensen met een beperking in de nabije toekomst nog laagdrempeliger te kunnen maken. “Ik hoop dat wij een vast onderdeel van de Schoolsportverenigingen kunnen worden. Dat is een fenomeen dat staat en dan weten nog meer mensen van het bestaan van dit soort lessen af en creëren we nog meer draagvlak.”

Ondertussen werkt ze naast de reguliere lessen hard aan het uitkomen van haar droom: het creëren van een vaste plek op Rotterdam-Zuid waar de Special Dancers elke dag terecht kunnen. De eerste stap naar het realiseren van die droom kan aanstaande zaterdag al worden gezet. In Plaswijckpark wordt die dag de Kinderrechten Award 2021 uitgereikt en Chantalle is één van de drie genomineerden. “Een enorme eer.”

Eerder verschenen artikelen Rotterdam Sport op Maat 10 jaar

Kim Santbulte

Projectleider Rotterdam Sport op Maat
Kim Santbulte

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens