Rotterdam Sport op Maat bestaat vandaag tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 3: de kracht van het netwerk.

In tien jaar Sport op Maat zijn duizenden sporters, tientallen verenigingen en samenwerkingspartners de revue gepasseerd, maar bijna niemand is langer betrokken bij Sport op Maat dan Ed Hagers. Al sinds de beginjaren is hij als sportconsulent vanuit MEE Rotterdam-Rijnmond verantwoordelijk voor de begeleiding van mensen met een beperking richting de sport en Hagers werkte mee aan het opzetten van de voorloper van Sport op Maat. “In 2009 hebben wij SportMEE opgezet om alle doelgroepen met een beperking naar bewegen te kunnen begeleiden. Dat was de eerste stap in de goede richting.”

Versterken

Als voormalig bewegingsagoog bij Rijndam Revalidatie weet Hagers hoe belangrijk sporten is voor mensen met een beperking. Tot zijn grote vreugde ziet hij dat het servicepunt ervoor zorgt dat de doelgroep de weg naar het sporten steeds beter begint te vinden. “Wij zaten aan de keukentafel en wisten zo precies wat er bij de sporters speelde. Maar het ging verder dan dat, we werkten aan het hele plaatje. Als SportMEE dachten we ook na over de financiën of de acceptatie van de familie. Maar wat betreft het contact met de verenigingen misten we de expertise.”

De oprichting van Sport op Maat en het contact met Rotterdam Sportsupport komt in 2011 dan ook als geroepen. Niet alleen voor SportMEE en Hagers, maar vooral voor de doelgroep. Die kon vanaf dat moment namelijk nog veel beter worden ondersteund. “Samen hebben we het netwerk voor aangepast sporten verder opgetuigd. SportMEE dekte met Sportsupport, Gemeente Rotterdam, Rijndam Revalidatie, Rotterdam Topsport en Pameijer(Sportbedrijf Rotterdam bestond nog niet) alle expertises af. Zo versterkten we elkaar enorm en dat werkte direct heel goed.”

Groei

De rolverdeling tussen de verschillende partijen in het netwerk, is vanaf het begin duidelijk. Rotterdam Sportsupport coördineert het netwerk en zorgt voor het contact met de sportverenigingen en de nodige ondersteuning, SportMEE zorgt voor de begeleiding van de (potentiële) sporter, , de gemeente Rotterdam zorgt voor de aansluiting van het beleid en de juiste locaties, en de overige partijen brengen hun kennis in daar waar nodig. En inmiddels sinds een aantal jaar zorgt Sportbedrijf Rotterdam voor de commerciële aanbieders en de juiste ondersteuning daarop en dragen zij ook zorg voor de sportaccommodaties in Rotterdam.  “De lijntjes waren vanaf het begin kort. Daardoor konden we lokaal heel veel kennis combineren. We zaten in alle gebieden samen om tafel en die werkwijze heeft voor de groei gezorgd.”

In het eerste jaar van SportMee begeleidde Hagers samen met 3 collega’s sportconsulenten 19 mensen met een beperking naar bewegen. De laatste jaren is die groep, mede door het succes van Sport op Maat, gegroeid naar ongeveer 1.000 sporters per jaar met inmiddels 10 sportconsulenten. “Het netwerk heeft voor die groei gezorgd. Vraag en aanbod konden door Sport op Maat zo goed op elkaar worden afgestemd.” extra mooi om te zien is dat onder deze 1000 sporters er veel verborgen beperkingen zitten die niet altijd direct zichtbaar zijn. Juist deze groep heeft de inzet van SportMEE en Rotterdam Sport op Maat ook nodig.

Vanzelfsprekend

Hagers benadrukt hoe waardevol het is dat ook nieuwe doelgroepen door de verschillende samenwerkingen binnen het netwerk de weg naar sporten hebben gevonden. “Er zijn zoveel hoogtepunten te benoemen uit de afgelopen tien jaar, maar ik vind het heel bijzonder dat we de groep chronisch zieken ook aan het bewegen hebben gekregen. Mensen met diabetes, hart- en vaatziekten. Dat is een enorm grote groep die in de toekomst ook alleen maar groter gaat worden.”

“Door Sport op Maat is inclusiviteit in de Rotterdamse sport bijna vanzelfsprekend geworden. Er wordt automatisch gedacht aan deze doelgroepen. Sportende mensen met een beperking zijn geen uitzondering meer en dat is de prestatie van Sport op Maat. Zolang wij samen op blijven trekken, staan wij sterk en kunnen wij iedereen aan het sporten krijgen. De samenwerking binnen het netwerk van Rotterdam Sport op Maat blijft gewoon nodig om de juiste aandacht te blijven geven aan de doelgroep.”

Meer informatie? Neem eens een kijkje op rotterdamsportopmaat.nl of neem contact op met projectleider Kim Santbulte.

Eerder verschenen artikelen Rotterdam Sport op Maat 10 jaar

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke