Rotterdam Sport op Maat bestaat tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 6: de tennisdroom van Marie-José van den Oever.

Iedere Rotterdammer met een beperking die graag wil tennissen, moet in de buurt kunnen tennissen. Dat is sinds eind jaren 70 de droom van Marie-José van den Oever. Als tennistrainer ziet ze op reis door Amerika hoe geaccepteerd en geïntegreerd rolstoeltennis en gehandicaptentennis daar destijds al waren. “Dat wilde ik in Rotterdam ook voor elkaar krijgen. Ik heb heel veel bij de tennisbond gelobbyd, maar ik kreeg het niet van de grond. Toen ik in 1998 de kans kreeg een eigen tennisclub te beginnen, dacht ik direct: zo, nu is mijn tijd gekomen.”

Verschil maken

Vanaf dat moment zet Van den Oever met Stichting Gehandicapten Tennis Alexanderstad het sporten voor mensen met een beperking in Rotterdam op de kaart. De eerste jaren voornamelijk door het aanbieden van rolstoeltennis, maar vanaf 2003 biedt ze ook mensen met een verstandelijke beperking de kans een balletje te slaan.

Door de steun van verschillende partijen in de Rotterdamse sport en het feit dat de vereniging verschillende prijzen wint, krijgt Van den Oever ook de financiële duw in de goede richting. Ze slaagt erin om het tennis ook op Sportplaza Zuiderpark in het zuiden van de stad van de grond te krijgen. “We hebben altijd de steun gehad van partijen vanuit het netwerk van Sport op Maat, zoals Rotterdam Sportsupport en SportMEE. Die steun is heel belangrijk voor ons geweest. Mijn geheim? Ik zeg altijd: zorg dat je contact maakt met mensen die echt wat willen voor de sport. Dan krijg je veel voor elkaar en lukt het om het verschil te maken.”

Zoek ondersteuning

De fusie met tennisclub Victoria in 2019 is één van de grootste uitdagingen uit de sportcarrière van Van den Oever. “Voor sporters met een beperking is volledig deel uitmaken van de vereniging enorm belangrijk, alleen dat gaat langzaam. Bij Victoria was het gevoel vanaf het begin goed. We werden uitgenodigd voor toernooien, kregen de kans mee te doen aan pasjesavonden en uiteindelijk meldden steeds meer tennissers zich aan.”

Ook op Zuid blijft de groep tennissers groeien. De locatie op de Sportplaza wordt te druk en samen met de verschillende partijen binnen Sport op Maat zocht de tennisleraar naar een oplossing. “Zoek contact met Rotterdam Sportsupportvoor ondersteuning en praat met andere partijen. Dat is mijn tip voor andere verenigingen die met dit sportaanbod willen beginnen. Iedereen wil je helpen. Uiteindelijk vonden we die bij de vereniging Deuce Again.

Stapje terug

Zo wordt de droom van Van den Oever langzaamaan werkelijkheid. Inmiddels zijn de gesprekken met een derde Rotterdamse tennisvereniging afgerond. Vanaf volgend jaar start op de banen van Unilever in het noorden van de stad nog een groep gehandicapte tennissers.

“Dat is mijn laatste project en dan kan ik alles met een gerust hart achterlaten. Ik ben 78 en ik doe een stapje terug. Bij Victoria zijn het rolstoeltennis en gehandicaptentennis omarmd en doet iedereen het fantastisch. En bij Deuce Again en Unilever komt het ook zeker met de steun vanuit het netwerk  goed. Rolstoeltennis en gehandicaptentennis in Rotterdam, dat is altijd mijn droom geweest.”

Meer informatie? Neem eens een kijkje op rotterdamsportopmaat.nl of neem contact op met projectleider Kim Santbulte.

Eerder verschenen artikelen Rotterdam Sport op Maat 10 jaar

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Saskia Grootens

verenigingsconsulent Overschie en Hillegersberg-Schiebroek / projectcoördinator Beweegcoach
Saskia Grootens