Rotterdam Sport op Maat bestaat tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 7: de voortrekkersrol van zorgprofessional Ramon Storm.

Als bewegingsagoog bij Rijndam Revalidatie komt Ramon Storm dagelijks in aanraking met kinderen van 4 tot 18 jaar die er alles aan doen om weer zo goed mogelijk te kunnen bewegen. De af en toe heftige verhalen zijn voor hem gesneden koek, maar zelfs dan wordt de gevoelige snaar nog weleens geraakt bij Storm. “Ik raakte in gesprek met een jongen die met een rollator liep. Hij wilde graag voetballen, dat was zijn lust en zijn leven, alleen G-voetbal was niet zijn ding. In het hoofd zat alles goed, maar hij werd aan alle kanten voorbijgelopen. Ik wilde graag wat doen, maar wist ook: er is in Nederland niets.”

Voetballen met een beperking

Veel zorgprofessionals zullen dit soort gesprekken en de bijbehorende machteloosheid herkennen. Maar de reden dat Storm een bijzondere plek heeft in de geschiedenis van tien jaar Sport op Maat is zijn doorzettingsvermogen en het altijd denken in mogelijkheden. Hij ontdekt in Engeland het framevoetbal, gaat met Rotterdam Sportsupport en voetbalvereniging VOC om tafel zitten en een week later is een groep sporters met beperking aan het voetballen.

“Het bestuur van VOC kwam die middag kijken om te kijken wat we aan het doen waren. Toen ze ons bezig zagen op het veld waren ze zo onder de indruk dat ze meteen zeiden: jullie moeten hiermee doorgaan op ons complex.” Inmiddels zijn er zeven voetbalverengingen in Nederland waar sporters met een beperking met behulp van een speciaal frame met wieltjes een potje kunnen voetballen. “We hebben ook al wedstrijden georganiseerd, waarvan één tegen een valide team. Zij hadden allemaal een frame geleend van ons en voetbalden zo mee. Heel mooi om te zien en de reacties waren ook erg positief.”

We horen erbij

Het bijzondere aan het verhaal van Storm is dat het frame-voetbal niet zijn eerste kunstje is. Een aantal jaar daarvoor heeft hij op de atletiekbaan hetzelfde voor elkaar gekregen. “Wij kregen bij Rijndam een clinic van iemand die liet zien hoe je met een frame kon hardlopen. Samen met Rotterdam Sportsupport en Rotterdam Atletiek zijn we toen een groep frame-runners begonnen. Op de baan van Rotterdam Atletiek, tegelijk met de training van de toptalenten van de vereniging.”

In dat laatste detail zit volgens Storm het belang van het bewegen voor deze doelgroep. Het gaat niet alleen maar om het sportieve aspect, maar net zo goed om het sociale aspect. “Natuurlijk zijn die trainingen niet samen, dat gaat niet. Maar door de trainingen tegelijkertijd te laten plaatsvinden, krijgen de frame-runners het idee: we horen erbij. Trainen in het revalidatiecentrum voelt altijd als iets speciaals. Maar als de training op de reguliere sportvereniging is, wordt het referentiekader ineens heel anders.”

Sociale en emotionele vooruitgang

Uit de ontwikkelingen die ‘zijn’ sporters doormaken op het sociale vlak haalt Storm de meeste voldoening. “De kinderen zijn emotioneel omdat ze eindelijk ook echt kunnen sporten, maar hetzelfde effect zie je bij de ouders. Die zijn ook enorm blij en dat zorgt er weer voor dat de sfeer thuis ook beter is. En als de sfeer thuis beter is, komt dat de revalidatie altijd ten goede.”

Storm hoopt met zijn activiteiten ook andere zorgprofessionals te stimuleren hun steentje bij te dragen. “Ik denk dat veel professionals niet weten wat voor een slag er geslagen kan worden met sport en bewegen. Het gaat veel verder dan die wedstrijd of die prestatie. Nog lang niet iedereen weet wat er met sport en bewegen allemaal bereikt kan worden voor deze doelgroep. De sport zorgt voor een stip op de horizon.”

“Er was een cliënt bij Rijndam die echt niet met een frame-running frame wilde lopen, zijn omgeving zag dat ook niet zitten. Maar toen ik vertelde dat ik een triatlon aan het organiseren ben voor kinderen met een beperking, zag hij door de sport een nieuw doel. Hij heeft de stap nu gezet, loopt met het frame en zet nog grotere stappen in de revalidatie dan we hadden gedacht.”

Eerder verschenen artikelen Rotterdam Sport op Maat 10 jaar

Kim Santbulte

Projectleider Rotterdam Sport op Maat
Kim Santbulte

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter