Rotterdam Sport op Maat bestaat tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 5: de progressieve instelling van Golfclub Kralingen.

“Wij vinden dat golf voor iedereen moet zijn, dus waarom dan niet voor mensen met een beperking?” Met die instelling begint Léon Wever een klein jaar geleden als voorzitter van het bestuur van Golfclub Kralingen. Zijn voorganger heeft in de maanden daarvoor dan al gesprekken gevoerd met Rotterdam Sportsupport en SportMEE over de mogelijkheid om sporters met een beperking een plek te geven op de Rotterdamse golfbaan. “Alleen die gesprekken leidden nog niet tot actie”, vertelt Wever. “Er is veel over vergaderd, maar ik wilde vooral graag dat er een groep ging beginnen.”

Aandacht voor elkaar

De wens van Wever gaat afgelopen voorjaar in vervulling. Na overleg met verschillende partners uit het netwerk van Sport op Maat begint een groep enthousiaste sporters aan hun golfavontuur. Onder aanvoering van een van de professionals van Golfclub Kralingen zetten zij hun eerste stappen op de golfbaan. “Vooraf hadden we gezegd: het is een proef en we kijken hoe het bevalt. Maar al heel snel was iedereen super enthousiast. Niet alleen de groep, maar ook de golfprofessional. Dat was echt heel leuk om te zien.”

Het enthousiasme komt voor Wever niet als een totale verrassing. Hij wist namelijk wat de meerwaarde van de golfsport kan zijn voor deze groep. “Je bent als golfer in beweging, maar op een andere manier dan bij veel andere sporten en zeker in coronatijd is het heerlijk dat het een buitensport is. Het voordeel van het werken in een kleine groep is dat de professional met iedereen op zijn of haar eigen niveau bezig is. Golf is best een lastige sport om onder de knie te krijgen, maar op deze manier kan iedereen toch aan de slag en is er aandacht voor elkaar.”

In de rij

Ondanks al deze voordelen is de combinatie tussen golf en sporters met een beperking zeker geen zekerheid. Vanuit de Nederlandse Golf Federatie wordt sinds kort geprobeerd om op de golfbanen in de Rotterdamse regio het sporten met een beperking een plek te laten krijgen, maar het loopt nog niet enorm storm. “Wij werken vooral veel samen met Golfclub Capelle. Als besturen hebben we veel contact en we proberen te leren van hoe zij het aanpakken. Samen kijken we ook of we voor deze doelgroep onderlinge wedstrijden of andere evenementen kunnen organiseren.”

Naast de groep die dit voorjaar is gestart met de lessen, zet de golfclub zich ook in voor Golf voor Gehandicapten. Vanuit deze stichting worden verschillende evenementen voor golfers met een beperking georganiseerd. Afgelopen zomer was een van die toernooien op de greens in Kralingen. “Ontzettend leuk en het was ook mooi om te zien hoe enthousiast onze leden waren. Zij stonden in de rij om die dag als vrijwilliger te helpen.”

Stap voor stap

Het enthousiasme van de eerste groep heeft ervoor gezorgd dat binnenkort de zoektocht begint naar deelnemers voor een tweede groep en als het aan Wever ligt kan er bij genoeg interesse ook een derde groep beginnen. “Maar we doen het stap voor stap. Dat is ook mijn advies aan andere verenigingen die aangepast aanbod willen starten. Begin met een klein clubje en stel niet te hoge verwachtingen. Al doende leer je en zie je wat wel en niet werkt. Probeer vooral niet om eerst alle beren op de weg te zoeken.”

“Zo is het voor ons ook begonnen. Golf heeft nog best een elitair imago, waardoor de match met aangepast aanbod er misschien in eerste instantie niet lijkt te zijn. Maar wij willen onze club openstellen voor iedereen, uit alle hoeken en gaten van de stad. Toegankelijkheid zit ook in andere aspecten, iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen. Voorlopig ligt de focus op meer aanwas zodat er een tweede groep gestart kan worden en we nog verder kunnen uitbreiden.

Contact

Wil jij als vereniging ook aan de slag met aangepast sportaanbod? Neem dan contact op met Janny van Bergeijk via j.vanbergeijk@rotterdamsportsupport.nl of neem een kijkje op de website van Rotterdam Sport op Maat.

Eerder verschenen artikelen Rotterdam Sport op Maat 10 jaar

Kim Santbulte

Kim Santbulte

Projectleider Rotterdam Sport op Maat

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg