Rotterdam Sport op Maat bestaat tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In het laatste deel: hoe kijkt de rest van de wereld naar Sport op Maat?

De afgelopen weken zijn al verschillende sleutelfiguren uit tien jaar Sport op Maat in deze verhalenserie de revue gepasseerd. Zij hebben allemaal op een eigen manier een zeer waardevolle bijdrage aan het netwerk geleverd, maar niemand heeft dat vanuit zo veel verschillende gedaantes gedaan als Rita van Driel. Zo was ze jarenlang programmamanager gehandicaptensport bij NOC*NSF, is ze al jarenlang actief binnen het bestuur van het Internationaal Paralympisch Comité en benoemde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar tot voorzitter van de alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen.’  

Uniek in de wereld

Maar waar ter wereld Van Driel ook bezig was met het ontwikkelen van de gehandicaptensport, nooit verloor ze Rotterdam en Sport op Maat uit het oog. “Heel fijn dat ik Sport op Maat altijd heb kunnen volgen. Ik ben al 12 jaar aan het meekijken, meedenken en meepraten over Sport op Maat, dus ook al voordat Sport op Maat daadwerkelijk in de huidige vorm werd opgezet. De wisselwerking met mijn nationale en internationale werk was super leerzaam. Wat ik in Rotterdam zag gebeuren nam ik mee het land in, naar het buitenland en andersom.”

Als geen ander weet Van Driel hoe bijzonder de organisatie is die na tien jaar Sport op Maat is ontstaan. “Het bouwen van een netwerkstructuur en het bij elkaar brengen van vraag en aanbod voor sporters met een beperking gaat nergens op de wereld vanzelf. De kracht van Sport op Maat is het netwerk dat gebouwd is en dat is redelijk uniek in de wereld. Als ik in het buitenland vertel dat wij bijvoorbeeld met een revalidatiearts om tafel zitten, kijkt iedereen vreemd op.”

Rotterdamse model

Van Driel noemt een aantal redenen waarom het netwerk ook na al die jaren nog steeds goed functioneert en stappen blijft maken. “Alle partijen kennen elkaar nu al jaren en het netwerk is heel ondernemend. Dat zorgt er niet alleen voor dat de lijntjes kort zijn, maar stakeholders krijgen ook echt samen dingen voor elkaar. Die vanzelfsprekendheid om samen te werken is voor buitenlandse gasten die ik weleens meeneem naar Rotterdam het meest interessant.”

De verenigingsstructuur is het andere onderdeel van het ‘Rotterdamse model’ waar van buitenaf met veel bewondering naar wordt gekeken. “Sporten met een beperking hoort er echt bij. We hebben geen individuele partijen meer in de stad. Bijna alles wat we doen is ingebed in de normale verenigingsstructuur. Op de verenigingen gebeurt heel veel voor deze doelgroep. Dat is de verdienste van Rotterdam Sportsupport en alle andere sleutelfiguren.”

Grote kans

De komst van de European Para Championships naar Rotterdam in 2023 is volgens Van Driel het moment voor Sport op Maat om de volgende stap te zetten. “Zo’n evenement kan als vliegwiel fungeren om nog meer aandacht te genereren voor het onderwerp. Het is denk ik een grote kans voor Sport op Maat om nog beter te kunnen laten zien aan de stad wat er mogelijk is voor deze doelgroep.” Maar daar stoppen de inspanningen van het netwerk niet als het aan Van Driel ligt. “Het jaar daarna zijn de Paralympische Spelen in Parijs. Door zo’n evenement kan je de aandacht voor het onderwerp nog een jaar langer vasthouden. Dan heb je twee jaar om bijvoorbeeld schoolprogramma’s op te zetten.”

Al met al kijkt ze met heel veel plezier terug op de afgelopen tien jaar Sport op Maat en kijkt ze tegelijkertijd met vertrouwen naar de toekomst. “Ook binnen Sport op Maat is het in die jaren niet altijd vanzelf gegaan, maar iedereen heeft altijd wel hetzelfde doel voor ogen gehad. Het gaat allemaal om de mensen voor wie wij dit doen. Als dat voor iedereen duidelijk is, kan je heel veel met elkaar bereiken. Dat bewijst Sport op Maat.”

Eerder verschenen artikelen Rotterdam Sport op Maat 10 jaar

Kim Santbulte

Projectleider Rotterdam Sport op Maat
Kim Santbulte

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan