Rotterdam Sport op Maat bestaat op 14 oktober tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 2: Onbekend maakt onbemind?
“Een vader met een kind met het syndroom van Down kwam in het eerste jaar van Sport op Maat met een vraag bij ons. Ze zochten een voetbalvereniging waar hij kon mee voetballen . Wij regelden een gesprek met een voorzitter van een club. Die man reageerde heel enthousiast en kwam met een voorstel. Zondagochtend om 10 uur had hij nog wel een veld vrij dat ze konden gebruiken. Dan is er toch niemand, was zijn redenatie. Dat deze jongen ‘gewoon’ wilde mee voetballen in een team en onderdeel wilde zijn van de vereniging, daar werd totaal niet aan gedacht. Zo hard was Sport op Maat nodig.”
Als er twee mensen zijn die alles kunnen vertellen over de beginjaren van Sport op Maat, zijn het Angeline Verburg en Trudy van Bregt. Als verenigingsadviseurs slaan zij in de eerste jaren de bruggen tussen de verenigingen en de mensen met een beperking die graag willen sporten.
De anekdote van Verburg laat zien hoe groot de uitdaging in 2011 was voor het duo. “Ik dacht meteen: wat moet je hier nou mee? Maar je weet ook direct hoeveel er nog te winnen valt voor deze doelgroep.”
Onbekend maakt onbemind
Het tweetal omschrijft de eerste jaren van Sport op Maat als heel leuk, maar tegelijkertijd ook enorm intensief. Verburg: “Vraag en aanbod lagen zo ver uit elkaar, er waren veel blinde vlekken in de stad.” Maar, benadrukt Van Bregt, dat lag zeker niet aan de verenigingen die al wel bezig waren met deze doelgroep. “Het enthousiasme was overal aanwezig, dat maakte het werk voor ons leuk, maar het waren eilandjes binnen de verenigingen. Vrijwilligers die affiniteit hadden met de doelgroep, alleen stopte het daar.” Daarnaast was en is de inzet van de sportconsulenten van SportMEE van groot belang. Zij nemen de sporter letterlijk aan de hand mee naar de vereniging om daar kennis te maken. Hierdoor kwamen vraag en aanbod wel bij elkaar.
Structuur aanbrengen was destijds dan ook een van de belangrijkste taken voor de organisaties binnen Sport op Maat. Niet alleen in het afstemmen van vraag en aanbod, maar ook binnen de verenigingen zelf. Van Bregt: “Zorgen dat niet alleen de enthousiaste vrijwilligers ermee bezig zijn, maar van sporten met een beperking een activiteit van de hele vereniging maken zodat iedereen zich er verantwoordelijk voor voelt. Onbekend maakt onbemind. Zodra je het gesprek aangaat, draait iedereen bij.”
Trots
Ondanks alle onmisbare stappen die er de afgelopen tien jaar al zijn gezet door alle netwerkpartners van Sport op Maat, zijn beide dames niet helemaal gerust op de toekomst. “De sportparticipatie voor mensen met een beperking ligt nog steeds een stuk lager dan bij de rest van de bevolking en daarom zal de inzet hierop nodig blijven. De aandacht vanuit de verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport die zich bezighoudt met deze doelgroep is echt nodig. Samen met alle andere verenigingsconsulenten moet zij ervoor zorgen dat sporten met een beperking binnen alle verenigingen een integraal onderdeel wordt en vooral ook blijft.”
Meer informatie? Neem eens een kijkje op rotterdamsportopmaat.nl of neem contact op met projectleider Kim Santbulte.