Rotterdam Sport op Maat bestaat tien jaar. De netwerkorganisatie heeft de afgelopen jaren duizenden Rotterdammers met een beperking aan het bewegen gekregen. In tien verhalen kijken betrokkenen terug op de afgelopen tien jaar. In deel 4: de verbinding tussen RWC Ahoy en de Rijndam Racers.
Knettergek. Zo omschrijft John Jongeneel de uitdaging die jaarlijks op de Rijndam Racers staat te wachten. Twintig kilometer lang een Oostenrijkse gletsjer op fietsen en daarbij zo’n 1.000 hoogtemeters overwinnen. Voor de gemiddelde wielrenner al een enorme opgave, maar de deelnemers aan de HandbikeBattle hebben nog een extra uitdaging. Vanwege hun fysieke beperkingen gebruiken zij tijdens de wedstrijd alleen hun handen en armen. “Gekkenwerk, maar een heel mooi evenement.”
Meerwaarde
Jongeneel kan het weten. Zes jaar geleden deed hij voor het eerst mee aan het evenement en de jaren erna was hij de aanvoerder van de Rijndam Racers. “Vanuit het Rijndam Revalidatiecentrum wordt elk jaar een nieuw team samengesteld. Het zijn mensen die in hun revalidatietraject een nieuwe uitdaging kunnen gebruiken of een stap richting een gezonde levensstijl willen zetten. De HandbikeBattle is dan een mooi punt om naartoe te werken.”
Voor Jongeneel is het evenement destijds de eerste kennismaking met de mindervalide sport. Zestien jaar geleden komt hij na een ongeluk in een rolstoel terecht en de draad van het sporten pakt hij daarna niet direct op. “Ik keek altijd nogal negatief aan tegen aangepast sporten. Vond het een beetje zielig. Maar met het handbiken viel alles op z’n plek en toen zag ik ook gelijk de meerwaarde van het aangepast sporten. Niet alleen de sport zelf, maar ook de gezonde levensstijl die erbij komt kijken en de verbinding tussen de sporters.”
Verbinding
Vanaf de eerste dag dat de virtuele aanvoerdersband van de Rijndam Racers om zijn arm zit, heeft Jongeneel een belangrijke missie: de drempels binnen sportverenigingen verlagen en zorgen dat meer mensen de stap naar het aangepast sporten zetten. Al snel zoekt hij de verbinding met de wielrenners van RWC Ahoy. Integratie is daarbij het sleutelwoord. “Als ik ga tennissen, wil ik liever niet op een club tennissen met alleen maar rolstoeltennissers. Je wil juist die integratie met andere sporters hebben. Op het moment dat je binnen de club de combinatie maakt tussen de regulier sportende leden en de aangepaste sporters ontstaat er iets moois door de verbinding.”
Jongeneel zoekt vanaf het eerste moment naar de combinatie tussen de verschillende groepen binnen de verenigingen. Wat zijn de mogelijkheden om de sporters samen te laten trainen? Hoe zorg je ervoor dat de deelnemers aan de HandbikeBattle ook na de wedstrijd betrokken blijven bij de vereniging? “Als de club toegankelijk is voor iedereen, zie je dat er automatisch verbinding ontstaat. Dat is hier ook gebeurd. Tuurlijk is het zoeken geweest in het begin, maar je moet er slim mee omgaan. Gezamenlijke indoortrainingen in het revalidatiecentrum, samen naar buiten bij Ahoy.”
Zonder een miljoen
De stappen die binnen Sport op Maat zijn gezet de laatste jaren waren voor Jongeneel een bron van inspiratie. “Het is mooi om te zien dat ook zij niet uitgaan van aparte hokken, maar ook de verbinding zoeken. Ik denk dat dit ook het beste advies is voor andere verenigingen die de stap naar aangepast sporten willen zetten. Zoek elkaar op, kijk niet naar de onmogelijkheden maar kijk naar wat er wel kan. Er is genoeg mogelijk zonder dat je een miljoen euro nodig hebt. Die kleine stappen zorgen aan allebei de kanten al voor mooie uitkomsten.”
Meer informatie? Neem eens een kijkje op rotterdamsportopmaat.nl of neem contact op met projectleider Kim Santbulte.