Een kampioenschap, een jubileum, een bijzonder toernooi, een mooie wedstrijd. Elke sportvereniging beleeft momenten waarover leden graag napraten. Een goede foto draagt daar aan bij. Maar wat máákt een foto tot een goede sportfoto? Fotograaf Kees Spruijt, die in opdracht van Rotterdam Sportsupport vaak de Rotterdamse amateursport vastlegt, geeft tips aan verenigingen. Zijn hoofdboodschap: een goede foto laat je het moment herbeleven.

Laat je inspireren door de tips van fotograaf Kees Spruijt:

  1. De foto moet de wow-factor hebbenHet beeld toont emoties, zoals spelers na een overwinning of verlies. Druk dus af wanneer de winnaar juicht, klapt, springt of lacht. Kies ook het juiste moment, zoals wanneer een speler uitgooit, scoort of de verdediging de bal onderschept.
  2. Zonder licht is er geen fotoMaar flitsen in een zaal levert geen mooi resultaat op. Foto’s worden dan vaak donker, terwijl het accent komt te liggen op verkeerde plekken. Flits dus niet in de zaal, maar probeer voor een hogere ISO te kiezen of een groter diafragma (kleiner f/-getal). Doe buiten in elk geval wel je flits aan! Dat leidt tot mooie foto’s. Het beeld van de persoon die je afbeeldt, is dan niet verstoord door tegen- of overbelichting. Het contrast is beter in verhouding. Dit is een kwestie van ervaring, gaandeweg leer je geen onder- of overbelichte foto’s te maken. Dit bereik je buiten door met je rug tegen de zon in te staan.
  3. Kies positie en wissel afHet belangrijkste uitgangspunt voor goede sportfotografie? De juiste positie kiezen. Wissel daarin af en zorg dus voor verschillende perspectieven. De ene keer ga je naast het doel liggen, de andere keer sta je op het dak van de kantine. Sta ook niet op een te grote afstand van degene die je fotografeert. Let bij het fotograferen ook op de achtergrond, als deze te druk is leidt dit af.
  4. Maak een selectieHet maakt niet uit hóeveel foto’s je maakt. Maar selecteer daarna wel. Zoek de mooiste resultaten uit, want minder = meer. Het is onmogelijk 500 prachtige foto’s te maken van een wedstrijd. Kies de beste uit, maar dus niet te veel. Vergeet ook niet: welk verenigingslid heeft zin om 500 foto’s van dezelfde wedstrijd te bekijken? Tien foto’s geven vaak al een goede sfeerimpressie. Wie graag van iedere speler een actiefoto plaatst, zoekt per persoon de mooiste uit.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jolanda de Vries

Jolanda de Vries

Communicatieadviseur