Op zondag 15 april gaan 53 lopers van start in Rotterdam om een afstand te lopen voor Rotterdam Sport op Maat. Dit is het nieuwe samenwerkingsverband van een groep organisaties die meer mensen met een beperking aan het sporten willen helpen. Onder de deelnemers ook  mensen die zelf een beperking hebben.

De deelnemende organisaties zijn Running Blind, Pameijer, Rotterdam Sportsupport en MEE Rotterdam Rijnmond. Rotterdam Sport op Maat loopt met 7 teams de Business Estafette Marathon. Hiervan zijn vier teams van Running Blind. Daarnaast gaan er meer dan 20 lopers van start op de 10 km Loop Rotterdam en twee deelnemers  lopen de hele marathon. Vanuit de Pameijer lopen er ook sporters met een verstandelijke beperking en GGZ-achtergrond mee. Van het Running Blindteam doen 3 blinde lopers Rotterdam voor de eerste keer. Onder hen Pratheepan Madunayakam. Een jonge man uit Sri Lanka die sinds vier jaar in Nederland is. Hij woont in een woonvorm van Visio en is bezig met een asielprocedure. Bijzonder is dat een van de lopers van Running Blind, John Stoop, zich via de marathon aan het voorbereiden is voor de Roparun volgende maand. Hij is de eerste slechtziende loper die samen met zijn buddy de afstand Hamburg-Rotterdam gaat lopen.

Afgelopen jaar hebben de partners van Rotterdam Sport op Maat een paar honderd mensen met een beperking kunnen bemiddelen naar een sport. De problemen die een belemmering vormden om te gaan sporten zijn met behulp van sportconsulenten opgelost. Daarnaast is het netwerk met sportverenigingen uitgebreid en staan meer verenigingen open voor mensen met een beperking. In 2012 gaat de organisatie er vanuit dat we 20 tot 25% meer mensen kunnen helpen aan een  sportactiviteit.

Running Blind vijf jaar

De loopgroep van Running Blind bestaat in oktober 5 jaar. Men wil dit vieren met een open kampioenschap voor blinden en slechtzienden uit heel het land.  Het aantal leden groeit nog steeds. Inmiddels is er over de aanpak van een Running Blind een draaiboek beschikbaar voor andere steden om het concept over te nemen.  John Stoop doet volgende maand mee met het Flora  Holland team voor het traject Hamburg-Rotterdam. Hij loopt dan ongeveer 75 kilometer samen met zijn loopbuddy Jos  Cornelissen die al eerder buddy was van een Engelse blinde loper die tot de club van 100 behoort (Red. Meer dan 100 marathons gelopen). John zal ook 15 km moeten fietsen omdat een deel van het traject vanuit Hamburg niet voor de volgbusjes geschikt is. Hiervoor is John nog dringend op zoek naar een vouwtandem.

Trainingen

De afgelopen maanden is er een aantal keren gezamenlijk getraind onder leiding van Rob Baars, medewerker Sport en Bewegen bij Pameijer. Op dinsdag 3 april (16.00 uur) en vrijdag 13 april (9.30 uur) zijn er nog trainingen bij PAC in het Kralingse Bos.

Sponsoring

Iedereen die Rotterdam Sport op Maat een warm hard toedraagt kan nog sponsoren. Via de website http://rotterdamsportopmaat.geef.nl kunnen mensen een bijdrage geven.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende