Al 55 verenigingen en organisaties hebben zich aangesloten bij de campagne Omarm Rotterdam! Binnen die verenigingen zijn nu één of meerdere ‘aanvoerders’ die de groen-witte aanvoerdersband met het stadswapen dragen. Hiermee dragen ze uit dat ze zich actief inzetten voor diversiteit en inclusie in de sport.

Niet alleen binnen de sport zijn verenigingen aan de slag gegaan met Omarm Rotterdam! Ook verschillende scoutinggroepen in Rotterdam hebben de aanvoerdersband inmiddels omarmd. Natasja Hoveling vroeg aanvoerdersbanden aan voor de leiding van scoutinggroep Calandtroep. ‘Zij geven leiding aan scouts van verschillende leeftijden en achtergronden. Waarbij een ieder zich gewaardeerd voelt en de beste in zichzelf naar boven haalt,’ legt zij uit. Bij scoutinggroep Kralingsche Troep is een aantal vrijwilligers in het zonnetje gezet met de aanvoerdersband. Met de insteek: je mag hier zijn wie je bent en je ontwikkelen en ontplooien tot wie je bent. Iedereen heeft een kracht en kan die gebruiken.

Veilige vereniging

Ook Karin Beaumont van sportplusvereniging V.O.C. meldde zich bij Rotterdam Sportsupport voor 100 aanvoerdersbanden voor de cricket- en voetbalvereniging. ‘V.O.C. wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf mag en kan zijn’, vertelt zij. En daarom doen zij meer dan alleen het dragen van de aanvoerdersband. Binnenkort organiseert de club zelfs een themasportdag in het kader van diversiteit en inclusie. De vraag ‘wat betekent het om aanvoerder van Rotterdam te zijn?’ staat dan centraal. Experts vanuit het team ‘Veilige sportverenigingen met sterke jeugdafdelingen’ van Rotterdam Sportsupport begeleiden deze dag.

Trots

Het initiatief Omarm Rotterdam staat voor elkaar steunen, leiderschap, samenwerking en betrokkenheid. ‘Rotterdammers kunnen met deze band waardering naar elkaar uitspreken en het geeft een gevoel van saamhorigheid en trots! Voor meer diversiteit en inclusie heb je voorlopers nodig, mensen die lef hebben en het verschil willen maken. Zij kunnen met hun enthousiasme vele Rotterdammers meekrijgen in inclusiever denken en doen,’ aldus Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport.

Aanvragen

Als club of organisatie kun je de unieke aanvoerdersband aanvragen voor jezelf of iemand anders. Als blijk van waardering voor hun inzet ten behoeve van diversiteit en inclusie krijgt een aantal aanvoerders de band ook officieel uitgereikt. Zo ontvingen aanvoerders Soufiane Touzani, Deborah Gravenstijn, Rita van Driel, Bert Wijbenga, Pim Blokland en Danny van der Valk bijvoorbeeld een band.

Clubs en organisaties

De sportverenigingen en organisaties die de aanvoerdersband hebben aangevraagd en ontvangen, bijvoorbeeld voor een team of vrijwilliger(s) zijn: : R.S.V. AntibarbariBCVBc.k.c. THORFeyenoord FutsalHC RotterdamHouse of EsportsHou StandJeugdschaakvereniging De Koddige KoningKC de Hoeksteen, Politie-eenheid Rotterdam (Basisteam Feijenoord), Powerwalkingclub RotterdamRCSV ZestienhovenRijndam RacersRotterdamse RugbyclubRV & AV Steeds HoogerSC ExcelsiorSpartaan’20Stichting GOAL SportsmanagementSV CharloisSV DRLTeam ImminkoVeenoord VMBOVOCvv Alexandriavv NieuwerkerkVVORvv SmitshoekXerxesDZBHC FeijenoordHDO DartsFC IJsselmondekv TrekvogelsLeonidasOZCVolley ZuidSportMEE RotterdamJeugdfonds Sport & Cultuur RotterdamTransvalia ZWHOV/DJSCRDSVOBS Nelson MandelaSonic’s Gymsv SlikkerveerW.M.V. Rozenburgvv RozenburgGolfbaan KralingenRotterdamse Reddingsbrigadevv HWDzv OmmoordRKSV AeolusExodus, Silent DragonVak College Hillegersberg en scoutinggroepen Calandtroep en Kralingsche Troep.

Wil je meer informatie of de aanvoerdersband dragen? Kijk dan op omarmrotterdam.nl.

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Vertrouwenscontactpersoon
  • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
  • Ouderbetrokkenheid
  • Zorgsignalen
  • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende