Ouders van sportende kinderen een spiegel voorhouden. Op die manier een positieve cultuur creëren waarin prestaties verbeteren, meer pubers lid blijven, sportief gedrag toeneemt en clubs meer vrijwilligers krijgen. Dat is de gedachte achter de theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè! 2’. Op uitnodiging van Rotterdam Sportsupport waren op 25 maart maar liefst 550 ouders van de partij in de Rotterdamse Schouwburg.

‘Als je kind thuiskomt van sporten, vraag je niet onmiddellijk of het heeft gewonnen. Informeer in de eerste plaats of je zoon of dochter het naar zijn zin heeft gehad. Want dát is het belangrijkste. Ik ben me daar sinds gisteren nog meer van bewust.’

Dat zegt Rick Videler, die in maart een voorstelling van ‘Wel winnen, hè! 2’ bijwoonde. Hij is vader van drie sportende kinderen, van wie dochter Isa actief is binnen het Atletiek Trainingscentrum Rotterdam. ‘Beleving is belangrijker dan de uitslag, zo werd benadrukt’, vervolgt hij. ‘Het lijkt me nuttig dat zowel ouders als vrijwilligers dat beseffen.’

Patrick van der Graaff sluit zich daarbij aan. De vader van drie kinderen die korfballen bij RKC WION is zelfs zo enthousiast over de voorstelling, dat die naar zijn mening misschien wel verplichte kost zou moeten zijn voor vaders en moeders van sportende kinderen.

Hij vertelt: ‘Ik was positief verrast, de voorstelling was heel herkenbaar. Ook ik zie soms dat ouders iets te fanatiek zijn langs de lijn. Dan vragen ze bijvoorbeeld aan hun kind waarom het een medespeler niet vrij zag staan of roepen ze naar de scheidsrechter dat hij een vermeende overtreding niet heeft gezien. Tijdens de voorstelling wordt menige toeschouwer geconfronteerd met zijn eigen gedrag.’

Het is belangrijk dat ouders hun sportende kind positief coachen. Zo dragen ze eraan bij dat hun zoon of dochter plezier beleeft. Sportkoepel NOC*NSF, tientallen sportbonden en Stichting Positief Coachen hebben daarom het initiatief genomen tot ‘Wel winnen, hè! 2’. Het verhaal tijdens de voorstelling is gestoeld op praktijkervaringen en onderbouwd met jarenlang wetenschappelijk onderzoek.

‘Wel winnen, hè! 2’ wordt uitgevoerd in samenwerking met lokale partijen, zoals Rotterdam Sportsupport. Aan het eind van het seizoen zullen door het hele land heen 35 voorstellingen voor ouders zijn gespeeld. In de Rotterdamse Schouwburg waren onder meer veel ouders aanwezig van wie een kind sport bij DOSH (tennis), DRL, vv Hillegersberg (beide voetbal), V.O.C. (voetbal en cricket), RHV Leonidas, Tempo ’34 (beide hockey), OZC (korfbal) en PAC (atletiek).

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sandra van Zevenhuijzen

Sandra van Zevenhuijzen

teamcoördinator P&O en Financiën