Regelmatig op een positieve manier in het nieuws komen draagt bij aan een goed imago voor de vereniging. Als er op jouw vereniging iets leuks of belangrijks gebeurt, kun je hierover een persbericht versturen. Hoe schrijf je eigenlijk een goed persbericht? Tom van der Horst, stagiair Journalistiek bij Rotterdam Sportsupport, geeft 7 praktische tips.

1. Geef het persbericht een (korte) titel

Een titel geeft aan waar het bericht over gaat. Ook kan een prikkelende titel mensen overhalen verder te lezen.

2. Schrijf de belangrijkste zaken in de inleiding

Wat is er aan de hand? Om wie gaat het? Waar vindt het plaats? Waarom is het belangrijk?

3. Stuur een foto mee

Een leuk plaatje bij het bericht zorgt ervoor dat mensen een beeld krijgen bij het bericht. Het maakt het verhaal aantrekkelijker. Zorg ervoor dan een afbeelding duidelijk en niet te donker is.

4. Gebruik korte zinnen

Vermijd zoveel mogelijk bijzinnen om een langdradig verhaal te voorkomen. Korte, krachtige zinnen lezen makkelijker.

5. Vermijd moeilijke termen en ‘vakjargon’

Een bericht met veel moeilijke woorden is ook lastig te lezen. Een optie is om moeilijke zaken aan de hand van voorbeelden uit te leggen.

6. Gebruik alinea’s en tussenkopjes

Dit zorgt ervoor dat het bericht voor de lezer makkelijker door te kijken is. Voor de schrijver is dit ook prettig, omdat het houvast/structuur biedt om een verhaal in een juiste opbouw te laten verlopen.

7. Controleer op spelling en grammatica

Laat het bericht altijd even nakijken. Een ander kan vaak kritischer naar jouw werk kijken dan jijzelf.

Rotterdam Sportsupport helpt verenigingen beter te communiceren. Je kunt jouw persbericht door Rotterdam Sportsupport laten controleren en we kunnen het bericht vervolgens voor je doorsturen naar de lokale media. Wil je hier gebruik van maken? Stuur een e-mail naar f.vierboom@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Wim Wisse

Wim Wisse

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde