Ooit waren werkgevers niet gek op sportende werknemers. Want stel dat zij door een blessure in de ziektewet komen? Dat beeld is nu veranderd. Sporters zijn minder vaak ziek, hebben minder last van stress en zijn productiever dan niet-sporters. Dat blijkt uit onderzoek. De redactie zette de voordelen van sport op een rij.

• Sporten goed tegen stress

• Sporters minder vaak ziek

• Helft Nederlanders heeft overgewicht

• Tips voor sport op het werk

1) Ontstressen

Sporters herstellen beter van een drukke werkdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wie na een drukke werkdag helemaal tot rust wil komen, de stress van zich af wil gooien en ’s nachts het liefst doorslaapt, kan het beste gaan sporten. Want sporten helpt hierbij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld televisiekijken.

2) Nieuwe ideeën opdoen

Maar liefst zestig procent van de sporters denkt tijdens het sporten aan werk en komt zo op nieuwe ideeën. Dat blijkt uit een onderzoek dat Monsterboard in 2010 deed over sport en carrière onder meer dan 12.000 Nederlanders.

3) Sporter is loopbaangericht

Ook uit het Monsterboard-onderzoek blijkt, dat sporters iets loopbaangerichter zijn dan niet-sporters. Van de sporters ziet 32 procent de carrière als een van zijn topprioriteiten of zelfs zijn belangrijkste topprioriteit. Bij niet-sporters is dat 27 procent.

4) Minder vaak ziek

Zijn sporters vaker ziek door blessures? Integendeel. Dit geldt waarschijnlijk alleen voor topsporters en beoefenaren van riskante sporten. Sporters zijn juist minder vaak ziek. Nederlandse werknemers zijn gemiddeld 5 werkdagen in het jaar afwezig door ziekte. Bij sporters is dat gemiddeld 3 dagen.

5) Betere prestaties

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol in Engeland wilden in 2011 weten of sporten een directe invloed heeft op de prestaties op het werk. Ze onderzochten werknemers op hun prestaties en gemoedstoestand op werkdagen waarop ze tijdens de werkdag aan sport deden, bijvoorbeeld in de middagpauze. Deze vergeleken ze met de dagen waarop de zelfde werknemers niet aan sport deden. Er kwam een duidelijk verschil uit naar voren: maar liefst 79 procent van de werknemers levert betere werkprestaties in de dagen waarop ze ook sporten.

6) Tijd effectief indelen

Maar dat is niet alles. Op sportdagen blijkt ook 72 procent van de werknemers zijn tijd effectiever in te delen.

7) Beter omgaan met werkdruk

Uit dit zelfde onderzoek van de Universiteit van Bristol, blijkt verder dat 74 procent van de werknemers op sportdagen beter om kan gaan met de werkdruk. Naar aanleiding van de resultaten raden de onderzoekers werkgevers aan het sporten tijdens de werkdagen te bevorderen.

Helft Nederlanders heeft overgewicht

Het gaat slecht met het gewicht van de Nederlander. Vorige week meldde RTL Nieuws dat het aantal landgenoten met overgewicht is opgelopen tot meer dan de helft. Maar liefst 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen is nu te zwaar. Uiteraard helpt sporten ook bij het afvallen.

Tips voor sport op het werk

Steeds meer werkgevers dragen er hun steentje aan bij om de werknemers te laten sporten. Dat kan al op kleine schaal, door bijvoorbeeld een voetbaltafel of tafeltennistafel in het kantoor te plaatsen, of een fitnessapparaat zoals een hometrainer/fitnessfiets. Ook kunt u met belastingvoordeel uw personeel een fitnesscentrum laten bezoeken. En een lunch halen bij de bakker, de slager of de super, dat moet natuurlijk lopend of fietsend en niet met de auto.

Rondje schaatsen met het personeel

De pauze kan prima besteed worden door een stukje te wandelen. Als uw bedrijf een tuin heeft, kunt u daar gelegenheid creëren met een basketbalnet, een volleybalnet en/of badmintonrackets. Nu de sloten, plassen en kanalen dichtgevroren zijn, is het een leuk idee om met het personeel een rondje te schaatsen.

Hoe gaan u en uw personeel naar het werk? Fietsen naar het werk heeft veel voordelen: het is goed voor de gezondheid, voor de productiviteit, voor het milieu en tegen de files. Om het fietsen naar het werk te bevorderen kunt u een fietsplan opstellen.

Kortom, houd uzelf en uw werknemers gezond, productief en slank. Sporten is daarvoor de ideale oplossing.

Bron: Business Compleet

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging