Hoe krijg je Rotterdammers die lang in de bijstand zitten weer actief, zodat zij zicht krijgen op een baan? Sinds ruim twee jaar helpt het programma Bewegen naar Werk deze werkzoekenden letterlijk en figuurlijk in beweging. Eind mei startte de 750e deelnemer met het beweegprogramma.

Bewegen naar Werk startte, in samenwerking met gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en sportverenigingen, in 2013 als pilot. Na de succesvolle start volgde de officiële lancering van het programma in het najaar van 2013. Vorige week startte de 750e deelnemer met Bewegen naar Werk, dat inmiddels bij tien sportverenigingen in de stad plaatsvindt.

Multiproblematiek
Bij Bewegen naar Werk sporten de deelnemers twee keer per week, onder begeleiding van een trainer. Hoewel het sporten centraal staat in Bewegen naar Werk, gaat het programma om méér dan de sporttraining. “Bewegen is een middel, zegt projectleider Koos Remmel van Rotterdam Sportsupport. De deelnemers hebben doorgaans een achtergrond van multiproblematiek. Zij hebben bijvoorbeeld last van fysieke of mentale belemmeringen. Denk aan een verstoord dag- en nachtritme, lichamelijke klachten of overgewicht, het ontbreken van sociale contacten of sociale vaardigheden en weinig zelfvertrouwen.”

“Het programma maakt duidelijk welke deelnemers gemotiveerd zijn en hoe de deelnemers zich ontwikkelen. Een lifecoach bekleedt hier een centrale rol in. Zij bespreekt de specifieke problematiek van de deelnemer en biedt ondersteuning. Ook is de lifecoach bepalend in het neerzetten van een cultuur van: op tijd komen, respect tonen voor de ander en het communiceren met de trainer. Elementen die de werkzoekende nodig heeft bij zijn traject richting een baan.”

De lifecoach vormt tevens de schakel naar de werkconsulent van Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam. De lifecoach voedt de werkconsulent met relevantie informatie over deelname, ontwikkeling en werk gerelateerde activiteiten van de werkzoekende. Op basis hiervan kan de werkconsulent vervolgstappen ondernemen.

Opstartprogramma: van nul naar twintig
“Bewegen naar Werk is in samenspraak met gemeente Rotterdam ontwikkeld”, vertelt Remmel. “Het cluster Werk en Inkomen wilde een opstartprogramma waarmee werkzoekenden de eerste stappen naar werk kunnen maken en waarin de potentie van werkzoekenden zichtbaar wordt. Om naar honderd procent te komen, moet je werkzoekenden eerst van nul naar twintig procent helpen. Daar is Bewegen naar Werk zo’n goed instrument voor. Vervolgens kunnen de deelnemers de stap maken naar cognitieve of direct op werk gerichte trajecten die de gemeente aanbiedt, zoals een sollicitatietraining of werkervaringsplaats. Zonder dit programma was deze stap vaak te groot voor de deelnemers van Bewegen naar Werk.”

‘Er komt nu weer zó veel uit me’
Eén van de deelnemers is Edwin Heida. De 39-jarige Rotterdammer heeft twee jaar bijstand en drie jaar therapie voor psychische problemen achter de rug. Eind 2014 startte Heida met Bewegen naar Werk op de locatie van Boksschool Van ’t Hof. “Ik was enthousiast om te gaan sporten, maar vond het ook eng, zo’n boksschool. Ik was bang dat het erg fanatiek zou zijn, niet veilig misschien. Gelukkig was dit niet zo. Het bleek juist fijn.”

Heida, die in het verleden onder meer straatveger, webdesigner en grafisch vormgever was, raakte door zijn psychische problemen in een depressie. “Ik kreeg angst om dingen te ondernemen”, zegt hij. “Het beweegprogramma heeft me geholpen. Bewegen op zich maakt heel veel vrij; er komen emoties los en je voelt je fitter. Je bent onder de mensen en je zelfvertrouwen neemt toe. Ik voel me meer happy. Ik ben simpelweg beter voor mezelf gaan zorgen en kan de dag beter aan. Ik ben ook gestopt met mijn astmamedicatie en eet nu gezonder.”

“Als je lang thuis zit, raakt de accu leeg”, vertelt Heida. “Maar nu komt er weer zó veel uit me. Ik speel gitaar en teken graag. Aan het einde van de dag zing ik de longen uit mijn lijf. Ik krijg veel meer lef om dingen van mezelf te laten zien. Inmiddels werk ik één dag per week in de voedseltuin. Graag wil ik dit uitbreiden.”

Meer informatie over Bewegen naar Werk? Neem contact op met Koos Remmel.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martijn Blok

Martijn Blok

strategisch adviseur / projectmanager Regio