Vindt uw vereniging dat zoveel mogelijk leden moeten meebeslissen over bijvoorbeeld het beleid van de club of de samenstelling van het bestuur? Zou uw vereniging dus willen dat meer leden van de partij zijn tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering? Laat u inspireren tot een hogere opkomst. Lees hier alle tips die Rotterdam Sportsupport verzamelde via Twitter en eigen medewerkers:

  1. Verstuur per post een ludieke uitnodigingBel ouders van jeugdleden om ze te attenderen op de algemene ledenvergadering. Teammanager Marita Verkaik van Rotterdam Sportsupport.
  2. Geef ouders van jeugdleden stemrechtAls zij zich ervan bewust zijn invloed te kunnen hebben op het beleid, zal hun animo groter zijn. Verkaik.
  3. Zorg voor nuttige en zinvolle inhoudPlaats op de agenda uitsluitend onderwerpen waarover de leden kunnen stemmen en beslissen. Dan zullen zij de vergadering als extra nuttig en zinvol ervaren. Verkaik.
  4. Zorg voor een uitdagende agendaSpreek daarin bijvoorbeeld ambitieuze doelstellingen uit, geef een signaal af, vermeld de huidige status van de vereniging. Misschien nog beter: laat je leden de agenda bepalen. Het gaat tenslotte om hén.’ @Ozcrotterdam
  5. Nodig een externe spreker uit‘Nodig een externe partij uit om een deel van de avond te verzorgen met een aansprekend onderwerp. Een buitenstaander kan zorgen voor een verfrissende blik en nieuwe invalshoeken. Bij korfbalvereniging RSV Sperwers heeft dit goedbezochte algemene ledenvergaderingen opgeleverd.’ Verenigingsadviseur Trudy van Bregt van Rotterdam Sportsupport.
  6. Zorg voor entertainment‘Zorg dat je na afloop nog iets leuks hebt, bijvoorbeeld een rad met prijzen, en kies een geschikte avond’ @Deborahklop
  7. Koppel er een sportieve activiteit aan‘Een grote Haagse turnvereniging verbond onlangs een sportieve activiteit aan de algemene ledenvergadering. Je kunt rondom de vergadering bijvoorbeeld een beachvolleytoernooi organiseren. Maar het hoeft niet per se een sportieve activiteit te zijn. Met bijvoorbeeld een barbecue kun je de aantrekkingskracht van de algemene ledenvergadering ook vergroten’. Verenigingsadviseur Liana Landman van Rotterdam Sportsupport.
  8. Vergader eens in een andere omgeving‘Een vergadering in een andere omgeving kan de opkomst prikkelen. Het bestuur van Erasmus Volley heeft eens een soort clubuitje gemaakt van de algemene ledenvergadering. De vergadering werd gehouden in een eetcafé in de Oude Haven. Na afloop werd er geborreld. Maar de vorm van de vergadering is natuurlijk niet het belangrijkst. Het gaat om de inhoud. Zorg voor interessante onderwerpen en maak vooraf aan iedereen duidelijk dat er belangrijke zaken aan de orde komen. Zo van: het bestuur presenteert bestuur de plannen voor het nieuwe seizoen, en iedereen kan erover meebeslissen.’ William Klaver, combinatiefunctionaris volleybal bij Rotterdam Sportsupport.
  9. Creëer gedurende het jaar betrokkenheid‘De vraagstelling zou niet moeten zijn of mensen tips hebben voor een goedbezochte algemene ledenvergadering. Nee, de juiste vraag is breder: hoe betrekken verenigingen hun leden bij de club?’ @EvaPostema

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liesbeth van der Meer

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur / leidinggevende