Bronvermelding foto: Rinus Vuik

Rolstoelers en andere mensen met een beperking kunnen vanaf april georganiseerd tennissen op Sportplaza Zuiderpark. ‘We staan open voor iedereen die aangepast wil sporten’, zegt Buurtsportcoach Kaj Dijkhuizen. ‘Denk bijvoorbeeld ook aan iemand met een vorm van autisme of iemand die revalideert na een herseninfarct. Je kunt terecht op een hoogwaardige tennisbaan en je krijgt te maken met gekwalificeerde, professionele tennisinstructeurs.’

Dertig lessen, beschikbaarheid van rackets, deelname aan toernooien en bovendien een aantal leuke uitjes, zoals een bezoek aan het ABN AMRO World Tennis Tournament. Dát is wat de sporter kan verwachten die zich aanmeldt voor aangepast tennis op Sportplaza Zuiderpark.

Thuis Op Straat Zuiderpark, de sociaal beheerder en programmeur van Sportplaza, speelt daarmee in op een behoefte in Rotterdam-Zuid. Tennispark OverdeSchie en Stichting Gehandicaptentennis Alexanderstad zijn tot dusver de enige aanbieders van aangepast tennis in de stad. De nieuwe diensten op Sportplaza Zuiderpark worden financieel grotendeels mogelijk gemaakt door de Dirk Kuyt Foundation.

Buurtsportcoach Kaj Dijkhuizen van Thuis Op Straat Zuiderpark: ‘Jaarlijks bezoeken 43.000 mensen Sportplaza Zuiderpark om onder meer te voetballen, freerunnen, skaten, fitnessen of te tennissen. Relatief weinig mensen met een beperking zijn actief op ons grote, multifunctionele sportterrein. Omdat Sportplaza is bedoeld voor iedereen, hopen wij dit te veranderen door sportactiviteiten aan te bieden die specifiek op hen gericht zijn. Dat doen we in een omgeving waar ze niet worden afgeleid door andere sporters en waar gekwalificeerde trainers rondlopen van tennisinstituut Mejor Sports. We richten ons allereerst op tennis, omdat we vier hoogwaardige banen hebben. Deelnemers krijgen maatwerk. We houden rekening met hun leeftijd en beperking. De ene keer zal bijvoorbeeld privéles geschikt zijn, de andere keer training in een groep van maximaal vier deelnemers.’

Op zondag 9 februari was er ter kennismaking een kick-off. Paralympisch kampioene rolstoeltennis Esther Vergeer en Ed Goverde, voorzitter deelgemeente Charlois, verrichtten de opening. Een aantal potentiële deelnemers kwam al in actie.

Dijkhuizen: ‘Wij verwachten volgende maand van start te gaan met acht sporters. In principe tennissen zij op zaterdag. Maar als uit overleg met de deelnemers en eventueel hun ouders blijkt dat de voorkeur uitgaat naar een andere dag, passen we het aan. De kosten op jaarbasis bedragen 225 euro. Maar we zijn altijd bereid iemands financiële draagkracht in ogenschouw te nemen en te bekijken of wij daarin iets kunnen betekenen.’ Zie ook ‘Vergoeding clubcontributie en reiskosten‘.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Monique de Groot

Monique de Groot

projectcoördinator Sportplus