Bron: De Aanvoerders

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ontving vandaag uit handen van Aron Winter en Daphne Koster – namens de ruim 11.000 Aanvoerders – de vijf ‘Golden Rules’. De overhandiging vond plaats voorafgaand aan de Bekerfinale in De Kuip. Deze top 5 bestaat uit praktische tips van Aanvoerders voor Aanvoerders die ervoor moeten zorgen dat het voetbal leuk, sportief en sociaal blijft.

De ‘Golden Rules’ zijn voortgekomen uit de beste ideeën die De Aanvoerders afgelopen seizoen deelden tijdens de zogenaamde Aanvoerdersraden en het online platform. In het seizoen 2014/2015 zullen De Aanvoerders de 5 Golden Rules zelf gaan communiceren en toepassen in het amateurvoetbal. De KNVB, Eredivisie en Jupiler League gaan De Aanvoerders hierbij ondersteunen.

Actie op basis van ‘5 Golden Rules’

Een selecte groep Aanvoerders heeft voorafgaand aan de Bekerfinale de uiteindelijke top 5 van ‘Golden Rules’ bepaald. De eerste ‘Golden Rule’ ‘Voetbal begint met een hand’ is dit seizoen al geïntroduceerd binnen het amateurvoetbal. De ‘Golden Rules’ zijn:

  1. Voetbal begint met een hand;
  2. Richt een aanvoerdersraad op binnen je club;
  3. Maak afspraken over sportiviteit en respect met je team;
  4. Elk seizoen begint met een bijeenkomst voor alle ouders; en
  5. Elke speler fluit ieder seizoen een aantal wedstrijden.

Daphne Koster, aanvoerder van het Nederlands vrouwenelftal: “De kracht van deze ideeën is dat ze vanuit de spelers zelf komen en praktisch makkelijk toepasbaar zijn voor iedere club en speler.” Minister Opstelten sloot zich aan bij de woorden van Koster en riep op om door te gaan met het initiatief tot alle aanvoerders van Nederland zich hebben aangesloten.

Over De Aanvoerders

Al ruim 11.000 aanvoerders, waaronder alle aanvoerders uit het betaalde voetbal en de aanvoerder van Oranje. zijn aangesloten bij het verbond dat vorig jaar werd opgericht door Ruud Gullit, Aron Winter, Arthur Numan en Bennie Wijnstekers. Zij roepen voetballiefhebbers op om zich aan te melden bij De Aanvoerders en ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Alle voetballiefhebbers kunnen zich aansluiten bij De Aanvoerders, je hoeft in het veld dus geen aanvoerder te zijn. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt en staat voor de kracht en schoonheid van het voetbal – zowel binnen als buiten het veld. Kijk voor meer informatie op www.deaanvoerders.nl, Facebook of op Twitter via @DeAanvoerders en #DeAanvoerders.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fieke de Goede

Fieke de Goede

interim projectleider Rotterdam Sport op Maat