Freestylevoetballer Soufiane Touzani heeft de eerste door Arno Coenen ontworpen Rotterdamse aanvoerdersband uitgereikt gekregen. Ook Deborah Gravenstijn en Rita van Driel ontvingen deze unieke groen-witte band met een hernieuwde versie van het stadswapen ‘Sterker door Strijd’. Deze ‘aanvoerders’ dragen actief bij aan diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport. Om aandacht te vragen voor de campagne ‘Omarm Rotterdam’ waren vanochtend al 20 iconische standbeelden in de stad voorzien van deze aanvoerdersband.

Omarm Rotterdam!

‘Omarm Rotterdam!’ is een initiatief van Rotterdam Sportsupport en staat voor elkaar steunen, leiderschap, samenwerking en betrokkenheid. ‘Rotterdammers kunnen met deze band waardering naar elkaar uitspreken en het geeft een gevoel van saamhorigheid en trots! Voor meer diversiteit en inclusie heb je voorlopers nodig, mensen die lef hebben en het verschil willen maken. Zij kunnen met hun enthousiasme vele Rotterdammers meekrijgen in inclusiever denken en doen,’ aldus Gert-Jan Lammens, directeur van Rotterdam Sportsupport.

Aanvoerders van Rotterdam

Tijdens de live-uitzending ‘Kampioen in verenigen’ met Jan Dirk Stouten waren 294 kijkers getuige van de campagneaftrap. Soufiane Touzani, ambitieus straatvoetbalicoon van Zuid, ontving de band omdat hij met zijn sport en performances bijdraagt aan kansen voor alle jongeren. Oud top-judoka Deborah Gravenstijn verdient de aanvoerdersband als sportambassadeur van Rotterdam. Zo heeft zij haar eigen Rotterdamse Sporticonen-judotoernooi voor meisjes en werkt ze bij Excelsior4All met vele partners aan kansen voor kwetsbare Rotterdammers. Rita van Driel ontving de band als voorvechter van het stimuleren van sport voor mensen met een beperking en momenteel zet zij als voorzitter van de landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ haar kennis en expertise in voor andere doelgroepen.

‘Het gaat te vaak om wat ons als Rotterdammers verschillend maakt; juist de benadering dat we allemaal Rotterdammer zijn en we dat gemeen hebben, is een mooi uitgangspunt.’

Bert Wijbenga – Wethouder Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven

Tevens werden vanavond door wethouders Sven de Langen en Bert Wijbenga en directeur NPRZ Marco Pastors aanvoerdersbanden uitgereikt aan Erna Truijens (HC Rotterdam, Hockey voor Iedereen, Sportspullenbank en Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport), Paul Veldhuijzen (Hockeyclub Feijenoord), Patrick van Daalen (Unity’99), Errol Essajas (Sport Performance Centre Rijnmond), Thijs de Greeff (John Blankenstein Foundation), Danny van der Valk (FysioHolland) en Mark van Son (Aafje Hulpthuis) voor hun belangrijke bijdragen aan diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport.

Samenwerking Mothership, sportverenigingen en andere partners

Voor deze campagne werkt Rotterdam Sportsupport samen met Mothership. ‘Onze vroegere Rotterdamse helden dragen deze aanvoerdersband samen met de helden van nu’ aldus Jeroen Everaert, oprichter Mothership en recent gekroond met de Cultuurpenning Rotterdam. Rotterdam Sportsupport ziet uit naar de samenwerking met sportverenigingen en vele andere partners rondom deze campagne. Want ondanks mooie voorbeelden van diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport is er zeker nog werk aan de winkel.

Sportieve spin-off van vlaggenoffensief

De aanvoerdersband is een sportieve spin-off van het vlaggenoffensief dat wethouder Wijbenga in 2020 startte. Wijbenga: ‘Het gaat te vaak om wat ons als Rotterdammers verschillend maakt; juist de benadering dat we allemaal Rotterdammer zijn en we dat gemeen hebben, is een mooi uitgangspunt. De Rotterdamse vlag kan hier een bijdrage aan leveren. Daarom stellen we vlaggen beschikbaar aan scholen, winkeliers en vastgoedeigenaren. Voor de sport geven we met de Rotterdamse aanvoerdersband uiting aan deze beweging’.

Aanvoerdersband aanvragen?

Zet jij je in voor diversiteit en inclusie in de sport? En wil jij dit samen met Soufiane Touzani, Deborah Gravenstijn en Rita van Driel uitdragen met de unieke groen-witte band met het stadswapen ‘Sterker door Strijd’? Klik hier om de aanvoerdersband voor jezelf, jouw team, jouw organisatie of voor een ander aan te vragen. Als ‘aanvoerder’ draag je actief bij aan diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport. Heb je de band al aangevraagd per mail? Wij nemen binnenkort contact met je op om de maat en adresgegevens bij je op te vragen.

Rotterdam Sportsupport ondersteunt sportverenigingen in Rotterdam bij het vitaal, veilig en toekomstbestendig worden en blijven. Samen met vele samenwerkingspartners zorgt zij ervoor dat iedere Rotterdammer sportief én maatschappelijk mee kan doen.

Deborah Gravenstijn stralend voor het stadhuis mét de aanvoerdersband! Foto: Boomerang Fotografie
Rita van Driel draagt de aanvoerdersband met trots! Foto: Boomerang Fotografie
Soufiane Touzani; een trotse aanvoerder van de stad! Foto: Boomerang Fotografie

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter