Achttien verenigingen uit gemeente Rotterdam mogen zich officieel Sportplusvereniging noemen. Deze clubs hebben dit te danken aan onder meer hun succesvolle maatschappelijke activiteiten en hun gezonde organisatorische en sociale huishouding.

23 verenigingen namen deel aan een toetsingstraject om aanspraak te maken op de ‘Sportplusstatus’. Een toetsingscommissie, die werkt in opdracht van Rotterdam Sportsupport, nam onder meer de kwaliteit en borging van de maatschappelijke activiteiten, de interne organisatie, de sociale veiligheid en de financiën onder de loep. De verenigingen die de toetsing goed doorstaan, ontvangen een Sportpluspredicaat. Afhankelijk van de score per club is dit voor één of twee jaar.

Het Sportplusprogramma draait sinds 2010 in Rotterdam. Dit programma is ontwikkeld door Rotterdam Sportsupport voor Rotterdamse sportverenigingen die een brede maatschappelijke rol willen vervullen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbieden van sportactiviteiten voor bijzondere doelgroepen, het aanbieden van sport in de wijk en het openstellen van de accommodatie voor gebruik door anderen. Rotterdam Sportsupport ondersteunt deze verenigingen bij hun maatschappelijke inzet.

Vanaf dit najaar beoordeelt een toetsingscommissie welke verenigingen de Sportplusstatus krijgen toegewezen. Gert-Jan Lammens, directeur Rotterdam Sportsupport: “Dit predicaat is als het ware een bewijs van een bepaalde basiskwaliteit op de verenigingen en binnen hun maatschappelijke programma’s. Dit is onder andere interessant voor (potentiële) maatschappelijke partners. Zo werken wijknetwerken en de eerstelijnszorg in toenemende mate samen met sportverenigingen. Dit predicaat biedt inzicht welke verenigingen interessant zijn om mee samen te werken. Ook geeft het predicaat de verenigingen de kans zichzelf op deze wijze te promoten bij huidige en potentiële leden, partners, bedrijven en de gemeente.”

Van de 23 deelnemende verenigingen mochten zestien clubs zich al een Sportplusvereniging noemen. De toetsingscommissie kent aan veertien van deze clubs ook voor de komende periode de Sportplusstatus toe. Voor Abdel-Kwan en TPP-Rotterdam wordt nog geen Sportpluspredicaat afgegeven. Deze clubs, die ook actief en ambitieus zijn op maatschappelijke gebied, ontvangen aanbevelingen en waar gewenst ondersteuning van Rotterdam Sportsupport om in de nabije toekomst weer aanspraak te maken op de status van Sportplusvereniging.

Vier verenigingen zijn nieuwe Sportplusverenigingen. Dit zijn de Portland Poema’s (honk- en softbal), RHV Snelwiek (handbal), Rotterdam Atletiek en ckv N.I.O. (korfbal). De verenigingen die al Sportplusvereniging waren en ook blijven, zijn: OMHC, HC Feijenoord (beide hockey), XerxesDZB (voetbal), V.O.C. (voetbal en cricket), RKC WION, RSV Sperwers, OZC, Nikantes (alle korfbal), Rotterdam Basketbal, Atomium ’61 (handbal), TTV Alexandria ’66 (tafeltennis), Budo Alexander (karate), HSV Saints (honk- en softbal) en LTC Plaswijck (tennis). Vijf verenigingen die deelnamen aan het toetsingstraject, ontvangen voor de komende periode nog geen Sportpluspredicaat. Naast Abdel-Kwan en TPP-Rotterdam zijn dit Skadi (roeien), Van ’t Hof (boksen) en vv Meeuwenplaat (voetbal). Volgend jaar toetst de commissie opnieuw een serie Rotterdamse verenigingen. Clubs die zich hiervoor willen laten toetsen, kunnen zich melden bij Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emily Valks

Emily Valks

pedagogisch adviseur