Vorig weekend gingen veel Rotterdamse sportverenigingen voor het eerst weer volledig open sinds de zomerstop. ‘Rotterdam Sportsupport is trots op verenigingen en de manier waarop zij invulling geven aan de coronamaatregelen. We horen van veel clubs dat het een enorme klus is het sporten op een verantwoorde wijze te organiseren. We drukken clubs op het hart; houd vol! Iedere besmetting in de sport zorgt ervoor dat clubs gedeeltelijk of helemaal dichtgaan. Om te zorgen dat er zoveel mogelijk gesport kan blijven worden hebben alle clubs, bezoekers en spelers een verantwoordelijkheid’ aldus Liesbeth van der Meer, strategisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

Knelpunten 

In onze gesprekken met sportverenigingen horen we terug dat een aantal coronamaatregelen een grote wissel trekt op de organisatie of moeilijk uit te voeren is. Dit betreft met name:  

  • Het placeren van bezoekers; dit houdt in dat clubs op een buitenaccommodatie bij meer dan 250 bezoekers hun bezoekers een zitplaats moeten toewijzen. Binnen moet dit altijd een zitplaats zijn. Dit leidt tot praktische problemen zoals een tekort aan stoelen. Buiten mogen mensen wel op de grond zitten langs het sportveld maar dan hebben ze vaak geen goed zicht of is het niet veilig genoeg. 
  • Dat clubs, ongeacht grootte van het complex, vanaf 250 personen moeten werken met reserveringen, placeren van bezoekers en het uitvragen van de gezondheidscheck. 

Wat doen we met signalen?  

Liesbeth van der Meer: ‘Knelpunten die via meerdere verenigingen bij ons binnenkomen maak ik bespreekbaar bij de gemeente Rotterdam, NOC*NSF en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De Veiligheidsregio is een bestuurlijk orgaan dat op basis van de landelijke richtlijnen en lokale wetgeving komt tot de regionale noodverordening. We vragen hen dan te kijken of er mogelijkheden zijn om de situatie voor sportverenigingen te verbeteren. Namens verenigingen hebben wij gevraagd of placeren in de sport staand mocht (in plaats van zittend) en of grotere verenigingen hun complex in compartimenten kunnen opdelen waardoor zij vaker 250 bezoekers kunnen toelaten zonder reserveringssysteem en gezondheidscheck.

De Veiligheidsregio geeft aan op beide maatregelen geen uitzonderingen te kunnen maken vanwege landelijk beleid en het strenge beleid van de eigen regio als het gaat over het aantal bezoekers waarboven gereserveerd, geplaceerd en de gezondheidscheck moet worden gedaan. Zij benadrukken dat onder andere ook festivals veel last hebben van dezelfde maatregelen maar vanwege landelijk beleid ook geen versoepelingen krijgen. Compartimenteren kan in onze veiligheidsregio alleen als het gaat om bijvoorbeeld twee verenigingen op één complex met ieder een eigen ingang en waar de bezoekers strikt gescheiden blijven van elkaar. Ondanks dat het bespreekbaar maken nu niet heeft geleid tot versoepelingen blijft Rotterdam Sportsupport hier aandacht voor vragen.

‘Trek je aan andere clubs op’ 

Van der Meer: ‘We raden clubs aan om van elkaar te leren en zich aan elkaar op te trekken. Nu de competitie begonnen is kun je ook zien hoe andere verenigingen het aanpakken. Het lijkt aantrekkelijk om clubs te volgen die het bijvoorbeeld niet zo nauw nemen met reserveren en placeren, maar uiteindelijk ben je als bestuur verantwoordelijk hoe het bij jou op de club geregeld is en draag je ook eventuele consequenties als er besmettingen plaatsvinden. Wij hopen dat juist de clubs die het goed geregeld hebben een voorbeeld zijn voor andere clubs, tenslotte hebben we met z’n allen een gezamenlijk belang om de sport zo lang mogelijk te kunnen laten doorgaan en de gezondheid van onze sporters zo goed mogelijk te waarborgen. Dit kan alleen als iedereen de regels volgt hoe lastig dit in de praktijk ook is. Laten we er met z’n allen een mooi sportseizoen van maken!’

Vragen?

Kom je er niet uit of heb je vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen? Neem dan contact op met René Biemans of Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Liesbeth van der Meer

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Floor Vierboom

Floor Vierboom

teamcoördinator Communicatie