Op donderdag 19 juni is het project Fighting4Change in de dojo van Budovereniging Unity99 aan de Swalm in Zevenkamp van start gegaan. Figthing4Change is een interventieproject waarbij jongeren leren agressie te reguleren en hun sociale weerbaarheid te verhogen. Het richt zich op jongeren van 8 tot 21 jaar uit de jeugdhulpverlening en het (speciaal) onderwijs. Door het inzetten van (vecht)sport – gebaseerd op karate- en jiu jitsulessen – leert dit project de jongeren steviger in hun schoenen te staan en om beter met agressie om te gaan.

Onder uiteenlopende doelgroepen zijn vechtsporten razend populair. Vooral jongeren vinden het een stoere, fysiek aantrekkelijke sport vol uitdagingen. Ook binnen de jeugdzorg en het (speciaal)onderwijs hebben deze sporten een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Daarnaast kan een grote groep jongeren binnen de jeugdhulpverlening niet meekomen in het regulier sportaanbod. Dit is precies de doelgroep waar Fighting4Change zich op richt. Om niet alleen jongeren uit de jeugdhulpverlening te begeleiden bij hun persoonlijk ontwikkeling, is er ook een wijkaanbod opgezet. Hierdoor kunnen jongeren uit de omliggende wijken kosteloos instromen en verzorgt Budovereniging Unity99 thematisch gerichte vechtsportlessen.

De trainers die betrokken zijn bij Fighting4Change zijn afkomstig van de sportschool Unity99 Rotterdam en Budovereniging Unity99. Beiden zetten vechtsport als maatschappelijk middel in om zo nog meer voor de wijk en Rotterdam te kunnen beteken. Deze trainers hebben een gekwalificeerde en rijkserkende opleiding en zijn daardoor in staat vechtsport als pedagogisch middel in te zetten. Daarnaast zijn er andere partijen bij dit project betrokken die elk hun eigen expertise inbrengen. Dit zijn: FlexusJeugdplein, Rotterdam Sportsupport, Buurtwerk en het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Stephan Vos

Stephan Vos

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat