Bron: Sportzaken.pro

Per 13 december 2014 zijn alle Nederlandse horeca-ondernemers verplicht om allergeneninformatie beschikbaar te hebben. De verplichting is in de nieuwe Etiketteringswet opgenomen en geldt ook voor sportkantines. Maar wat betekent deze nieuwe wet concreet voor sportverenigingen?

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn ingrediënten die allergische reacties kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van voedsel met daarin allergenen waar ze allergisch voor zijn. In principe kan ieder voedingsingrediënt een allergische reactie veroorzaken. De Stichting Voedselallergie in Nijkerk deelt kennis en ervaringen rond voedselallergie.

Voorverpakt of niet

Voor sportkantines die uitsluitend voorverpakte producten verstrekken verandert er niets. De allergeneninformatie staat namelijk al op de verpakking. Maar verstrekt een sportvereniging onverpakte producten zoals tosti’s of snacks uit de frituur, dan is de club vanaf 13 december as. verplicht om gasten ‘op hun verzoek’ de allergeneninformatie te verstrekken over deze niet voorverpakte producten.

Allergenenlijst

Wettelijk gezien heeft een sportvereniging drie mogelijkheden om de gasten aan allergeneninformatie te helpen, schriftelijk, elektronisch of via een mondelinge toelichting. NOC*NSF heeft een overzicht samengesteld met onverpakte producten die vaak in sportkantines worden verkocht en die mogelijk allergenen bevatten. Hierin staan dezelfde producten als hieronder.

Goed zichtbaar ophangen

Hang dit overzicht met de producten goed zichtbaar op, zowel in de keuken als achter de bar zodat de medewerkers er op terug kunnen vallen voor hun allergeneninformatie. Op de prijzenlijst achter de bar kan een sportvereniging volstaan met het toevoegen van de zin “Heeft u een allergie, meld het ons dan!” Op de lijst van vaak verkochte onverpakte kantineproducten die mogelijk allergenen bevatten staan o.a.:

  • Broodje bapao en alle soorten tosti’s en onverpakte snoep
  • Knakworst, rookworst, gehaktbal en alle producten die gefrituurd worden
  • Alle sauzen (zoals, mosterd, mayonaise en chilisaus)
  • Alle broodjes en hapjes die onverpakt in de bar worden verkocht (zoals nootjes, kaasblokjes en worst)
  • Wijn, port, frisdranken en ranja
  • Chocomel, melk, koffiemelk en alle soorten koffie waaraan melk is toegevoegd
  • Cake en andere onverpakte koeken
  • Eieren en soep

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emily Valks

Emily Valks

pedagogisch adviseur