Zo lang mogelijk zelfstandig wonen in de eigen omgeving. Met dat doel bezoeken 40- tot 80-jarigen de informatiesessies over artrose – in de volksmond vaak gewrichtsslijtage genoemd – bij de Rotterdamse cricket & voetbalvereeniging V.O.C. Zij worden bijgepraat door onder meer fysiotherapeuten, een diëtiste, ergotherapeut en chirurg, maar bewegen er ook. ‘V.O.C. betekent graag iets voor de omgeving en gemeenschap’, zegt projectleider Jim Boddé.

‘Als je zo’n grote vereniging bent als V.O.C. en je bent zó prominent aanwezig in de wijk, dan moet je meer bieden dan je kernactiviteiten voetbal en cricket.’ Dat zegt voormalig bestuurs- en commissielid Jim Boddé over Sportplusvereniging V.O.C. De fysiotherapeut, nog altijd lid van V.O.C., geeft sinds vorig jaar mede leiding aan een project dat artrose moet voorkomen of de ernst ervan indamt.

Hij zegt: ‘Samen met Bas Zuiderent, ook een V.O.C.-lid, heb ik een praktijk voor fysio- en manuele therapie in Rotterdam-Hillegersberg. Vorig jaar waren we betrokken bij een voorlichtingsavond over artrose die werd georganiseerd door apotheker Paul Jansen van Apotheek Beethoven. De opkomst was groot. Na afloop zeiden de zorgprofessionals tegen elkaar: hier zouden we een vervolg aan moeten geven, want we kunnen deze doelgroep nog veel uitvoeriger voorlichten. Toen heb ik voorgesteld ruimte bij V.O.C. beschikbaar te stellen.’

Het leidde tot een twaalf weken durende reeks met telkens een bijeenkomst van een uur. Ongeveer acht mensen met artrose, veelal afkomstig uit Hillegersberg, worden er bijgepraat door een diëtiste, ergotherapeut, fysiotherapeut, chirurg en apotheker. Het gaat onder meer over beweging, gezonde voeding en hulpmiddelen. De bezoekers vernemen ook over chirurgische mogelijkheden. Voorbeelden van bewegingsactiviteiten zijn wandelen en lichamelijke oefeningen doen. Boddé organiseert de sessies in samenwerking met hoofd pr Irene Mulder van het centrum Voor Reuma en Revalidatie Rotterdam.

Boddé:’Inmiddels zijn in september reeks nummer drie en vier van start gegaan. De afdelingen Orthopedie en Reumatologie van het Sint Franciscus Gasthuis zijn er nu ook bij betrokken, evenals huisarts Wouter Boswinkel. Gezamenlijk geloven wij heilig dat een aangepaste leefstijl en preventieve maatregelen de kans op langer zelfstandig functioneren vergroten. De meerwaarde van een sportvereniging bij dit soort activiteiten? Er melden zich niet alleen wekelijks professionals bij V.O.C., qua accommodatie en faciliteiten bieden we ook kwaliteit. We hebben velden, hal en park voor de bewegingssessies en de bestuurskamer en het clubhuis voor de informatiebijeenkomsten.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

Lennert van Driel

contentspecialist