In een reeks columns delen vloggers Romy & Steef hun praktijkervaringen als train(st)er. Deze keer: Romy met een aantal tips om het lastige seizoen toch nog met een knaller af te sluiten.

“Wat een raar seizoen was dit. Stilgelegde competities, sporten onder moeilijke omstandigheden, geen ouders/verzorgers op de club; dit jaar is een groot beroep gedaan op jullie creativiteit en motivatieskills. Waar in het begin van het seizoen de energie torenhoog bleek om er toch wat van te maken, ondanks de beperkingen van de maatregelen, merk ik dat de energie nu bij veel train(st)ers bijna het nulpunt heeft bereikt. Dat is niet erg, juist goed te begrijpen. Het is goed om je als trainer eens bewust te zijn hoe je nu op het veld staat ten opzichte van een halfjaar of een jaar geleden. Zie het als een stukje reflectie. Hoe benader ik mijn sporters en hoe reageren ze op mij? Zie ik verschillen met een half jaar of een jaar geleden? Het kan zijn dat je jouw sporters al een tijd niet gezien en gesproken hebt of dat jouw sporters ook minder gemotiveerd zijn. Kijk altijd naar jouw eigen gedrag, wat kan jij deze weken nog doen om er een knallend einde van te maken?

“Er komt gelukkig weer een periode dat ouders/verzorgers weer welkom zijn op de club. Dit kan de dynamiek tijdens de trainingen en in het team veranderen.”

Romy van der Heide

Stimuleren

Zorg ervoor dat je sporters weer uitkijken naar het nieuwe seizoen. Ook voor de sporters is het een bijzonder jaar geweest. Dan weer wel en dan weer niet naar school, wel of niet kunnen trainen, geen competitie, geen ouders/verzorgers op de club en misschien komt daar ook nog allerlei stress vanuit de thuissituatie bij. Het zal niet altijd makkelijk zijn om jouw sporters deze laatste weken nog te stimuleren en motiveren. Hieronder vind je een paar concrete tips om het seizoen af te sluiten met een knaller!

 • Doe nog een paar leuke trainingen met de oefeningen die jouw sporters het afgelopen jaar het leukst vonden;
 • Kinderen zijn over het algemeen competitief: bedenk leuke spelletjes waarmee ze punten kunnen winnen;
 • Laat je spelers wat (nieuwe) oefeningen bedenken, geef de regie een beetje uit handen;
 • Organiseer een online afsluiting of een buitentraining met allerlei leuke spelactiviteiten zodat je sporters zich weer herinneren waarom ze de trainingen altijd zo leuk vinden. Zo krijgen ze ook meer zin in het nieuwe seizoen;
 • Reflecteer op jouw eigen houding als trainer. Hoe sta jij op het veld zo tegen het einde van het seizoen? Straal je nog energie uit waar je jouw sporters mee kan motiveren of is in jouw hoofd het seizoen al afgelopen?

Veranderende dynamiek

Er komt gelukkig weer een periode dat ouders/verzorgers weer welkom zijn op de club. Dit kan de dynamiek tijdens de trainingen en in het team veranderen. Om goed voorbereid te zijn op deze veranderende dynamiek, volgt hier een aantal tips die je direct kunt toepassen:

 • Maak een belrondje. Bel de ouders/verzorgers op voor een praatje en vraag hoe zij het afgelopen seizoen hebben ervaren. Vertel hoe jij vond dat het met hun kind is gegaan. Houd het gesprek positief!
 • Gebruik het belmoment om toe te lichten wat voor effect de afwezigheid heeft gehad op de trainingen. Heb je de afwezigheid van ouders als positief ervaren? Benoem het dan zo dat ouders niet het gevoel krijgen straks niet meer welkom te zijn. Gebruik dit moment om toe te lichten welk specifiek gedrag van ouders voor dit effect heeft gezorgd. Bijvoorbeeld: de kinderen waren minder afgeleid en meer gefocust op hun taak, maar ze missen de positieve aanmoedigingen wel.
 • Sluit het seizoen af met een online bijeenkomst met de ouders/verzorgers en hun kind. Denk bijvoorbeeld aan een digitale bingo of quizavond!

Zit je met je hoofd al bij de zomerstop? Pas bovenstaande tips toe om voor een knallend einde te zorgen, dan weet je zeker dat de sporters over een paar weken staan te springen om weer te mogen beginnen. Succes!”

Eerder verschenen columns:

Meer weten?

Wil je dat jouw club veiliger wordt voor leden en bezoekers? Heb je vragen over ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie? Of wil je aan de slag met VOG’s en ander preventiebeleid?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Vertrouwenscontactpersoon
 • Waarden- en normenbeleid & gedragsregels
 • Ouderbetrokkenheid
 • Zorgsignalen
 • VOG en ander preventiebeleid

Neem contact op met Ineke Kalkman voor meer informatie.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Kitty Kalkman