Vier jaar geleden startte Rotterdam met steun van NOC*NSF met een structurele koppeling tussen sportverenigingen en scholen. Inmiddels zijn ‘schoolsportverenigingen’ niet meer weg te denken uit de stad. 1800 kinderen zijn lid geworden van een sportvereniging en de sociaal-maatschappelijke effecten zijn talrijk. Dat presenteerde het Verwey-Jonker Instituut vandaag.

Schoolsportverenigingen worden voornamelijk gevestigd in sociaal-economisch zwakkere wijken. De inwoners van deze wijken sporten aanzienlijk minder dan inwoners uit andere gebieden. Met schoolsportverenigingen kunnen kinderen structureel, dichtbij huis en in georganiseerd verband sporten.

Sinds 2007 zijn 1800 Rotterdamse, voorheen niet sportende kinderen via het project lid geworden bij een sportvereniging. De grootste successen worden echter geboekt op sociaal-maatschappelijk gebied, presenteerde Nanne Boonstra van Verwey-Jonker Instituut vandaag. “Naast de sportverenigingen profiteren ook scholen, wijken en vooral de kinderen van de Schoolsportvereniging”, aldus Boonstra.

Bijna alle ouders geven aan dat hun kinderen door het project gezonder en fitter zijn geworden. Deelnemende kinderen ontwikkelen tevens sociale vaardigheden. Zestig procent van de ouders ziet hun kinderen minder op straat rondhangen en meer met andere kinderen spelen. Ook ouders hebben door het project meer contact met andere ouders. Boonstra: “Volgens alle betrokkenen is het goed voor hun wijk dat er een schoolsportvereniging is.”

Deelnemende kinderen gaan met meer plezier naar school en leveren betere schoolprestaties. “Een flink deel van de ouders, docenten en trainers is van mening dat de schoolsportvereniging een positieve invloed heeft op de schoolprestaties”, zegt Boonstra. “93 procent van de leerkrachten geeft daarnaast aan dat de kinderen extra talenten ontwikkelen.”

Organisator Rotterdam Sportsupport heeft inmiddels twintig schoolsportverenigingen in Rotterdam opgezet. Doordat de gemeente Rotterdam met het Uitvoeringsprogramma Sport extra investeert in sport, kan dit aantal in 2014 doorgroeien naar dertig. Wethouder Antoinette Laan overhandigde maandagmiddag het rapport met resultaten aan minister Edith Schippers (VWS).

Schippers: “Ik ben zeer enthousiast over wat in Rotterdam is bereikt. Schoolsportverenigingen scoren op meerdere fronten: het is leuk, het is gezond, kinderen doen het op school beter en het maakt een wijk leefbaar. Ook maakt het kinderen weerbaar en doen ze teamspirit op: ze leren samen winnen en verliezen. Niet voor niets heb ik besloten om jaarlijks zo’n 70 miljoen euro voor sporten en bewegen in de buurt uit te trekken. Rotterdam laat zien dat deze vorm van preventiebeleid werkt. Dit smaakt echt naar meer: hopelijk pakken veel andere gemeenten dit ook op.”

De resultaten werden maandag gepresenteerd op basisschool OBS De Boog, die deel uitmaakt van Schoolsportvereniging Schiemond. In deze wijk, die ooit de meest kindonvriendelijke van Nederland was, zijn kinderen massaal gaan sporten. Op de basisschool is inmiddels tweederde lid van een sportvereniging. Voor de komst van de Schoolsportvereniging lag dit aantal onder de tien procent.

VIDEO: Overhandiging van het ‘Schoolsportvereniging-rapport’ aan Edith Schippers.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf