Bron: Telegraaf

Dat sporten goed is, weten we natuurlijk allang. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat er een positief verband is tussen goed presteren op school en fysieke activiteiten zoals sporten.

Deze conclusies werden getrokken op basis van een analyse van veertien eerdere onderzoeken. Om beter te presteren op school zouden kinderen erg veel baat hebben bij het uitoefenen van een sport.

Activiteiten

Voor enkele studies werden wel 12000 proefpersonen bestudeerd. Deze deelnemers waren tussen de zes en achttien jaar oud.

De researchers onderzochten of er een verband was tussen fysieke activiteiten en de schoolprestaties. Dit bleek inderdaad zo te zijn. Er was een significante positieve relatie tussen sporten en de schoolprestaties.

Stofje endorfine

Dat verband is ook logisch te verklaren zeggen de onderzoekers. Door te sporten stroomt er meer bloed en zuurstof door de hersenen. Hierdoor nemen ook de stofjes noradrenaline en endorfine toe. Dat komt de stemming natuurlijk te goede en zorgt ervoor dat gevoelens van stress afnemen. Ook factoren die bijdragen aan de groei van nieuwe zenuwcellen en die de synaptische plasticiteit (de neurochemische basis voor het leren en het geheugen) vergroten, worden gestimuleerd.

Onderzoek

Nader onderzoek blijft nog wel hard nodig vinden de onderzoekers om het verband tussen sporten en positieve schoolprestaties definitief te bevestigen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Ron Stieding

Ron Stieding

verenigingsconsulent Organisatie en Vrijwilligers