Steeds meer voetbalverenigingen hebben inmiddels ook meidenteams. Clubs die net starten met meidenvoetbal ervaren dat het begeleiden van een meidenteam net weer wat anders vraagt van trainers. Voetbalvereniging V.O.C. vroeg Rotterdam Sportsupport om wat praktische tips voor de begeleiding van een meidenteam. In overleg met de club en de trainer werd besloten om te experimenteren met het buddysysteem. Het Nederlands Dameshockeyteam werkt al jaren met buddy’s. Combinatiefunctionaris en tophockeyster Kitty van Male ging langs bij het meidenteam om over haar ervaringen met dit systeem te vertellen.

Vlog van Kitty van Male over het buddysysteem

Hoe werkt het buddysysteem?
Iedere speler in het team krijgt door de trainer een buddy toegewezen. Door het hebben van een vaste buddy hoort iedereen er altijd bij. Buddy’s letten op elkaar en vragen elkaar hoe het gaat. Zo kunnen ze het hun buddy vertellen als er iets is gebeurd op school, met een vriendinnetje of thuis. Een buddy kan dan tijdens de training wat vaker naast je komen staan. Ook zijn buddy’s eerlijk en geven ze elkaar tips en feedback. Door elkaar te helpen blijft de sfeer goed en een goede sfeer zorgt weer voor goede prestaties in het veld.

Waarom maakt de trainer de indeling?
De trainer kan goede duo’s maken omdat hij/zij vaak goed weet welke spelers elkaar aanvullen en dus veel van elkaar kunnen leren. Ook is het belangrijk dat speelsters juist geen buddy zijn van hun beste vriendin, een hechte vriendschap maakt het soms lastig om eerlijk tegen elkaar te zijn.

Ervaringen van Kitty van Male
Van Male heeft in het Nederlands Dameshockeyteam al jaren een buddy. Ze vertelt de 9-jarige meiden uit het team: ‘Ik heb het altijd fijn gevonden om een buddy te hebben. Als je tijdens een oefening een keer alleen staat dan kan jouw buddy zeggen: hé, kom er even bij staan. Mijn buddy zag bijvoorbeeld aan mij wanneer ik een slechte dag had en dan kwam zij naar mij toe. Dat vond ik fijn, ik kon dan mijn verhaal bij haar kwijt. Ik wist dat er iemand voor mij was die mij door de training heen hielp.’ Over het indelen van de buddy’s zegt Van Male: ‘Mijn beste buddy was een meisje die ik eerst helemaal niet goed kende. Ik dacht dat zij heel anders was dan ik en vroeg mij af of wij wel goede buddy’s konden zijn. Uiteindelijk was zij mijn beste buddy!’

Ook voor trainers heeft de tophockeyster een belangrijke boodschap: ‘Het buddysysteem voegt waarde toe aan de ontwikkeling van een meiden- of damesteam. Meiden zijn vaak geneigd om over elkaar te praten in plaats van tegen elkaar. Het buddysysteem bevordert praten tegen elkaar. De trainer spreekt vooraf met de meiden af om dit te doen. Als iemand klaagt over een ander bij haar buddy, kan de buddy zeggen dat zij dat met diegene zelf moet bespreken. Het creëert een sfeer waarbij gevoelens geuit kan worden naar elkaar.’

4 tips om met het buddysysteem aan de slag te gaan:

  1. De coach maakt de indeling
    De coach weet welke speelsters elkaar binnen een duo goed aanvullen.
  2. Het buddysysteem is een proces
    Buddy’s ontstaan niet in één week. Houd er rekening mee dat je er eerst flink in moet investeren voordat er zichtbare resultaten zijn.
  3. De trainer kan het contact tussen buddy’s stimuleren
    Op jonge leeftijd is het belangrijk dat trainers helpen bij het buddysysteem. Deze acties kunnen helpen bij het stimuleren van het contact:
    – Laat buddy’s een personal handshake doen met elkaar
    – Geef buddy’s simpele armbandjes in dezelfde kleur
    – Zeg bij (overspeel)oefeningen: ‘Zoek je buddy op’
    – Zeg af en toe tegen een speler: ‘Heb je al met je buddy gepraat vandaag?’
    – Houd levendig door af en toe te bespreken: ‘Wat doe je nu als buddy? Wat zou je ook nog kunnen doen?’
  4. Ouders kunnen het contact tussen buddy’s ook stimuleren
    Ouders kunnen goed aan hun dochter zien wanneer zij niet lekker in haar vel zit. Dit zou een goed moment zijn om als ouder te zeggen: ‘Ik zou straks even naar je buddy gaan, misschien voel je je dan beter.’ Ouders kunnen ook aan hun dochter vragen hoe het gaat tussen haar en haar buddy en haar helpen om te gaan met bijvoorbeeld een buddy die heel anders is dan zij zelf.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt