Van een samenwerkingsverband met een instelling voor mensen met een beperking tot het opzetten van leerwerktrajecten om re-integreerders aan een baan te helpen. Als eerste Sportplusvereniging heeft voetbalclub XerxesDZB heel wat noten op haar zang. De aftrap werd verricht op woensdag 26 oktober.

Verenigingen die er vanuit hun eigen kracht en ambitie naar streven van nog grotere betekenis te kunnen zijn voor de maatschappij. Dat is de definitie van een Sportplusvereniging. Dertig clubs gaan Rotterdam vooruithelpen op het gebied van onderwijs, gezondheid, veiligheid, re-integratie en tot slot sportparticipatie van bijzondere doelgroepen. De eerste tien verenigingen beginnen dit jaar.

De Sportplusvereniging vloeit voort uit het Uitvoeringsprogramma Sport van de gemeente Rotterdam, waarmee sport en sportclubs onder andere nog meer worden ingezet ter bevordering van genoemde thema’s. Rotterdam Sportsupport ondersteunt de geselecteerde clubs daarbij.

XerxesDZB ging vorige maand als eerste van start. Voorzitter Emile van der Weg ontving van sportwethouder Antoinette Laan en directeur Gert-Jan Lammens van Rotterdam Sportsupport een officieel ‘Sportplusbord’ waarop het logo van de club is voorzien van de officiële Sportplusstempel.

De club heeft een aantal doelen gesteld. Voorbeelden? Er worden een-tweetjes aangegaan met Challenge Sports, gespecialiseerd in werk en reïntegratietrajecten. Cliënten van Challenge Sports krijgen de gelegenheid de weg naar een vaste baan op de reguliere arbeidsmarkt in te slaan door bij de club bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden te verrichten, schoon te maken of gastvrouw te zijn. Verder kunnen klanten van Pameijer vrijwilligerstaken vervullen en sporten bij de voetbalvereniging. Pameijer en XerxesDZB werken zo samen aan de deelname van mensen met een beperking in de samenleving.

XerxesDZB heeft ook de ambitie meer ouderenactiviteiten te organiseren voor bewoners van een nabijgelegen verzorgingshuis. Binnen het thema veiligheid is de verlichting rondom het Sportpark Faas Wilkes verbeterd. Tevens worden jeugdtrainers opgeleid om goed in te spelen op kinderen met gedragsproblemen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Lennert van Driel

contentspecialist
Lennert van Driel