In een jaar tijd ruim twee keer zoveel kinderen die bij volleybalvereniging Hou Stand hun voordeel doen met de vele goede kanten van sport. Die balans kan mede worden opgemaakt dankzij de clinics die combinatiefunctionarissen van Rotterdam Sportsupport verzorgden op basisscholen. De vereniging zelf organiseerde ook een aantal van die sessies. Daarop nam bij de club uit Rotterdam-Delfshaven het aantal jeugdleden toe van 31 tot 65.

‘Kinderen moeten plezier en succes beleven. Laat ze veel oefeningen doen met een bal, laat ze smashen en maak het spectaculair. Dát is een succesfactor, net als dat je ze laat ervaren welke mooie resultaten ze kunnen boeken door samen te werken.’

Aan het woord is Eelco Beijl. Hij is combinatiefunctionaris Volleybal bij Rotterdam Sportsupport. Een combinatiefunctionaris legt de link tussen scholen en verenigingen en kan zelf een actieve rol spelen door clinics te geven op school. Het is precies wat Beijl en zijn collega William Klaver de afgelopen twaalf maanden deden.

Hij zegt: ‘We hebben vier scholen drie keer bezocht. Kinderen konden kennismaken met de sport en ervaren hoe leuk het is. Rotterdam Sportsupport en Hou Stand werken nauw samen om meer kinderen aan het sporten te helpen. De vereniging organiseert zelf ook clinics op scholen en voorziet in goed kader wanneer geïnteresseerd geraakte kinderen zich daarna melden bij de club.’

De 22 combinatiefunctionarissen van Rotterdam Sportsupport hebben als taak bruggen te slaan tussen scholen en sportverenigingen en zo sportdeelname te stimuleren. De focus ligt op de zogeheten Krachtwijken. Ruim een kwart van de bewoners tot achttien jaar kampt er met overgewicht. De werkzaamheden van de combinatiefunctionarissen worden gefinancierd door het Rijk en de gemeente Rotterdam.

Binnen andere sporten levert de inzet van combinatiefunctionarissen eveneens winst op in Rotterdam. De totale ledenwinst voor de verenigingen waarvoor zij actief zijn, bedroeg vorig jaar 1409 leden. Voor enkele sporten wijkt het toegenomen aantal spelende kinderen in Rotterdam af van de stabiliserende of zelfs dalende cijfers voor het hele land.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Beau de Leeuw

Beau de Leeuw

projectcoördinator Toekomstbestendige sportverenigingen