Vanaf 25 september 2021 heeft iedereen van 13 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs nodig voor het betreden van (een gedeelte van) de sportkantine. Naar aanleiding van de berichtgeving in de landelijk media over achterblijvende controles door o.a. sportverenigingen en de toenemende besmettingscijfers, wil de Rijksoverheid dat gemeenten strikter gaan handhaven. De komende weken worden ook in Rotterdam controles door handhavers verwacht bij sportverenigingen. Voor sommige verenigingen is de controle op het coronatoegangsbewijs een (organisatorische) uitdaging. Rotterdam Sportsupport kan jouw vereniging ondersteunen bij dit vraagstuk. 

Wij zijn trots op de veerkracht die verenigingen tonen en op de creatieve manieren van verenigen die we in onze stad al ruim 1,5 jaar lang zien ontstaan. We begrijpen dat de coronamaatregelen al lange tijd groot effect hebben op verschillende onderdelen van jouw vereniging. Het controleren op coronatoegangsbewijzen is een nieuwe, in een reeks van vele uitdagingen waarmee verenigingen worden geconfronteerd. Rotterdam Sportsupport spant zich maximaal in om jouw club zo goed mogelijk hierbij te helpen.

Het coronatoegangsbewijs: hoe zat het ook alweer? 

Het coronatoegangsbewijs toont aan dat je bent gevaccineerd, de afgelopen 24 uur negatief bent getest of hersteld bent van corona. Vanaf 13 jaar en ouder moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs worden gecontroleerd bij betreding van (een gedeelte van) de sportkantine. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft. Met de CoronaCheck-app kan je het coronatoegangsbewijs ophalen en met de CoronaCheck Scanner controleer je de geldigheid van het CTB.
      De uitbater/beheerder van de sportkantine is verantwoordelijk voor de controle. In veel gevallen is dat het bestuur van een sportvereniging. Lees hier de regels en aandachtspunten. Op dit moment zien we dat een gedeelte van de verenigingen ervoor kiest om te werken met afhaalroutes en/of een apart horecagedeelte. Het komt echter ook voor dat er niet of nauwelijks controle door de club wordt uitgevoerd bij sportkantines. Met de omslag naar slechter weer voorzien we dat bezoekers van het afhaalgedeelte zich mogelijk langer ophouden in de ruimte dan strikt noodzakelijk en toegestaan. We willen benadrukken dat het voor verenigingen die de mogelijkheden tot het consumeren in de kantine aanbieden belangrijk is om de controle te blijven uitvoeren.

Wat kan Rotterdam Sportsupport voor jouw vereniging betekenen?

Graag helpen we ook jouw vereniging bij dit vraagstuk. We faciliteren afstemmingsoverleggen voor verenigingen met vragen en we vragen bij een steekproef van verenigingen uit waar de knelpunten en behoeften liggen. De verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport doen dit door gezamenlijk te zoeken naar een passende oplossing en desgevraagd met advies en/of praktische tips te komen. We brengen verenigingen eventueel ook graag in contact met andere verenigingen die voor bepaalde oplossingen hebben gekozen. Verder:

 • Kunnen we de huidige regels omtrent coronamaatregelen uitleggen en waar nodig verduidelijken, toegepast op de situatie bij de vereniging.
 • Kunnen we bij jouw vereniging langskomen om te kijken hoe de controle op het CTB het beste kan worden uitgevoerd. We denken graag mee in oplossingen op jouw locatie.
 • Kunnen we meehelpen in het werven van vrijwilligers voor de functie van controleur op het CTB.
 • Kunnen we de persoon die verantwoordelijk is voor de controle op het CTB, indien nodig, helpen/trainen in het aanspreken van mensen. 
 • Kunnen we bij veel hulpvragen een centrale (digitale) bijeenkomst organiseren waarbij zowel expertconsulenten van Rotterdam Sportsupport als andere clubs jouw club op weg kunnen helpen.
 • Kunnen we meedenken bij de organisatie van grote evenementen/bijeenkomsten op de club. Wanneer toegangscontrole daar leidt tot organisatorische knelpunten kan in overleg bekeken worden of er met corona polsbandjes gewerkt kan worden, zoals dat door de gemeente bij andere horeca en evenementen wordt gefaciliteerd.

Heeft jouw vereniging behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact met het coronameldpunt van Rotterdam Sportsupport via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 40 89 29 85.

Wat kun je als vereniging doen?

 • Maak als bestuurder goede afspraken met de uitbater/beheerder van de kantine, de coronacommissie en/of barcommissie over het uitvoeren van de controle op het CTB.
 • Wijs een ‘corona verantwoordelijke’ aan die de controle op het CTB kan verzorgen.
 • Informeer de eigen leden en bezoekers van andere verenigingen, vooraf zo goed mogelijk over de maatregelen die gelden in het clubhuis, de kantine en/of op het terras en over het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Dit kan via de website, sociale media of WhatsApp. Bekijk dit voorbeeld van CWO uit Vlaardingen.
 • Voorkom bij de toegangscontrole zoveel mogelijk de discussie rondom het CTB. De regels zijn bepaald door de Rijksoverheid en hier heb je als vereniging of vrijwilliger op dat moment geen invloed op. Het niet naleven van de regelgeving kan consequenties hebben voor de club. Vertrek daarom altijd vanuit respect voor elkaars opvattingen, posities en verschillen. Mocht je tips hierover willen? Neem dan contact op met het coronameldpunt van Rotterdam Sportsupport via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06 40 89 29 85.

In dit artikel lees een totaaloverzicht met praktische tips die je als vereniging kan helpen bij het bepalen en uitvoeren van het beleid.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

 • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
 • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
 • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur