In dit artikel blikken we terug op een themasessie tijdens het Sportcongres 2014.

Zorgorganisaties erkennen sportverenigingen nauwelijks als wijkpartner om een succesvolle, wijkgerichte aanpak te ontwikkelen. En dat is onterecht, vinden Penny Nugteren en Sanne Scholten. Of het nu om jeugd-, gehandicapten-, ouderen- of gezondheidszorg gaat: het benutten van de sportvereniging als partner heeft uiteenlopende voordelen.

Belangrijkste learnings uit deze sessie:

 • Leer elkaar kennen.

  Schuif de vooroordelen aan de kant en investeer in het leren kennen van elkaars organisatie en te zien waar de meerwaarde van samenwerking zit;

 • Organiseer samenwerking op alle niveaus.

  Als je succesvol wilt samenwerken, zorg dan dat het op alle niveaus geborgd is: in de visie van bestuur en directie, maar ook op de werkvloer. Samenwerking is alleen duurzaam als iedereen ervan doordrongen is.

 • Organiseer dit en leg het vast in werkafspraken en procedures.

  Bijvoorbeeld dat sport of bewegen een vast onderdeel is van een behandelplan;

 • Ga het gewoon doen!: begin gewoon, blijf niet te lang praten.

  Maak een start op een bescheiden schaal, leer daarvan en breidt de aanpak rustig uit. Te veel plannen sneuvelen op de tekentafel.

Video met daarin de belangrijkste highlights van de themasessie:

Bekijk of download hier de presentatie:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

Laurens Verbaan

projectcoördinator Schoolsportvereniging