Voor veel Rotterdamse sportclubs is het creëren van ouderbetrokkenheid één van de grootste uitdagingen. Bij Sportplusvereniging HC Feijenoord hebben ze sinds een jaar de succesformule gevonden: de hockeyhap. Hoe gezond eten wekelijks tweehonderd ouders en kinderen bij elkaar brengt.

Elke vrijdagavond was het vaste prik in huize Van de Wetering. De verschillende trainingstijden van de kinderen zorgden voor zoveel logistieke stress dat het weekend elke keer begon op de bank met pizza en patat. “De hockeyhap kwam voor ons dan ook als geroepen”, zegt Tjerk van de Wetering, naast vader van twee hockeyende kinderen ook voorzitter van de barcommissie bij HC Feijenoord. “Een gezonde maaltijd op de vereniging zelf voor een klein prijsje. Ideaal voor mij als vader.”
Niet alleen Van de Wetering is enthousiast. Bij de eerste editie van de hockeyhap schuiven zo’n honderd kinderen en ouders aan, inmiddels is dat aantal op de drukke dagen verdubbeld. Het idee ontstaat ongeveer een jaar geleden bij een aantal vrijwilligers op de hockeyvereniging. ,,HC Feijenoord is zo’n tien jaar geleden opgericht. Een bijzondere club met een brede maatschappelijke en sociale doelstelling. Meer zijn dan die elitaire club waar ze tegen een balletje slaan.”

Verbindende schakel
Regelmatig sparren vrijwilligers met elkaar om te kijken hoe die doelstellingen het best gerealiseerd kunnen worden. “We kwamen al snel uit op eten en drinken. Dat is een verbindende schakel die mensen bij elkaar kan brengen.” Anderhalf jaar geleden verhuisde de club naar een nieuw complex. Via een sponsor krijgt de kantine een gloednieuwe keuken. “Daarna waren er ouders die zeiden: wij gaan gewoon koken. Dat vinden we leuk om te doen.” Het is het begin van de wekelijks hockeyhap. Een groep van vier, vijf ouders bereidt sinds een jaar elke vrijdagavond een gezonde maaltijd voor de junioren en hun ouders. Voor 3.50 euro kan iedereen een vorkje mee prikken. ,,Alle jeugdteams trainen op vrijdag, dus je hebt meteen een hele grote groep die je aanspreekt.”
Van de Wetering is heel enthousiast over het initiatief. Hij roemt de sfeer die door de hockeyhap ontstaat. “Het verbindt mensen echt. De verbondenheid die door de vrijdagen is ontstaan, heb ik nog nooit meegemaakt op een sportclub. Het enige wat nog wel soms moeilijk is, is om andere culturen te betrekken. Die haken zeker wel aan, maar nog niet genoeg. De verenigingscultuur die we in Nederland hebben, is toch wel uniek. De stap om dan ook op vrijdagavond op de club te blijven, blijkt soms nog groot. De hockeyhap speelt hierin een belangrijke verbindende rol.”

Vrijwilligers
De komende tijd gaat de hockeyvereniging kijken hoe ze het initiatief een stap verder kunnen brengen. De huidige opzet van de hockeyhap trekt volgens Van de Wetering een te zware wissel op de kleine groep vrijwilligers. “Alles wordt vers bereid. En dan zijn er altijd ook nog vegetarische opties en is alles halal. Dat kost heel veel tijd. Op vrijdag zijn de vrijwilligers vanaf ‘s ochtends tot ‘s avonds 10 uur, half 11 bezig. Dat wordt soms wat te veel.” Met een slimmere inkoop en een iets andere opzet hoopt hij de druk op de vrijwilligers te verlichten. “Maar we willen ook niet te veel veranderen, want je moet ook koesteren wat je nu hebt bereikt in een jaar.”

Sportplusverenigingen zijn clubs die van extra maatschappelijke waarde zijn voor de gemeente Rotterdam. Rotterdam Sportsupport stimuleert en ondersteunt sportverenigingen bij het realiseren van maatschappelijke activiteiten. Een toetsingscommissie bepaalt welke clubs het Sportpluspredicaat ontvangen. Dit toont aan dat de club een gezonde sociale en organisatorische huishouding heeft en succesvolle maatschappelijke activiteiten ontplooit. Kijk hier voor meer informatie.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Carmen Barranco

Carmen Barranco

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach