Hoe kunnen we een extreme uitdaging aangaan? Die vraag ontstond ruim zes jaar geleden bij een groep fietsfanaten en waarna zij met succes de Rijndam Racers oprichtten. Voor het vierde jaar op rij is John Jongeneel nauw betrokken bij de organisatie als teamcaptain. In juni gaat de groep voor alweer de zesde keer naar de HandbikeBattle in Oostenrijk. “Ik heb mensen echt zwaar over grenzen zien gaan.”

In Kaunertal, een schilderachtig bergdorpje in het Oostenrijkse hooggebergte, staan zes rijders van Rijndam Racers voor één van de grootste uitdagingen van hun leven: het beklimmen van de Kaunertalergletscherstrasse. Op een ligfiets, aangedreven door armkracht, zullen ze door het Alpengebied een rit van bijna twintig kilometer afleggen. De start is op 1287 meter hoogte, de finish op 2150 meter. Tussendoor moeten ze hellingen trotseren met liefst 18 procent stijging. In deze HandbikeBattle nemen teams van verschillende revalidatiecentra het tegen elkaar op. Een loodzware uitdaging.

Rijndam Revalidatie
Naar het idee van Jan Kamberg, fysiotherapeut van Rijndam Revalidatie, kwam Jongeneel in 2014 als deelnemer in beeld bij de battle. Jongeneel ging al eerder naar Oostenrijk en weet hoe zwaar de rit is voor de deelnemers, die veelal zijn geconfronteerd met een dwarslaesie of amputatie. “Deze battle heeft mij echt aangegrepen,” zegt Jongeneel. “Dit evenement heeft zoveel meerwaarde voor deelnemers, begeleiders of wie in welke vorm dan ook te maken heeft met een fysieke beperking. Ik heb mensen de laatste jaren in Oostenrijk echt zwaar over grenzen zien gaan. De emotie van een half jaar keihard trainen en het leven met een beperking, komen er in één keer uit. Het teamgevoel dat ontstaat en de voldoening die we eruit halen, zijn fantastisch.”

Voortraject
Ieder jaar gaat er een ander team naar Oostenrijk. In december is, na een pittig selectieprocedure, een team van zes rijders geformeerd. Er is bewust gekozen om met een gemêleerd gezelschap de uitdaging in de Alpen aan te gaan, zegt Jongeneel. “We hebben bijvoorbeeld iemand die vrij kort geleden een ongeval heeft gehad, maar er zijn ook rijders die al tien tot vijftien jaar met een beperking leven. Die verschillen zorgen voor een bijzondere dynamiek in de groep. Iemand die nog midden in een revalidatie zit of er pas sinds kort uit is, moet het leven met een beperking nog uitvinden. Juist zo’n persoon kan zich ontzettend optrekken aan iemand die al langer met een beperking leeft. Dat zorgt voor een stroomversnelling in zijn revalidatie.”

“We zouden heel makkelijk kunnen zeggen: we selecteren een groep handbikers en profwielrenners, gaan naar Oostenrijk en rijden daar voor de eerste plaats,” vervolgt Jongeneel. “Maar dat is niet de essentie van ons werk. We willen de deelnemers motiveren, inspireren en activeren. Voor sommigen het achterliggende doel dat ze weer een kans krijgen op de arbeidsmarkt, sociale contacten opdoen of doorstromen naar een sportvereniging. Het laten zien dat er ongeacht de mate van beperking nog genoeg kansen zijn, dáár ligt onze uitdaging.”

Nieuwe handbikes
Met het ingezamelde geld hoopt Rijndam Racers twee nieuwe handbikes te kunnen financieren. Zo krijgen mensen met een lichamelijke beperking de kans om tijdens de revalidatiebehandeling bij Rijndam Revalidatie kennis te maken met de handbikesport. Ook zoekt Rijndam Racers de samenwerking met wielervereniging RWC Ahoy om mensen ook na de Alpenrit structureel te laten sporten bij de Rotterdamse Wielren Combinatie.

Rotterdam telt circa 60.000 mensen met een beperking, variërend van auditieve of visuele beperkingen tot aan chronische ziekten en verstandelijke beperkingen. De netwerkorganisatie Rotterdam Sport op Maat werkt aan een optimaal sportklimaat voor deze mensen. Rotterdam Sport op Maat is hét loket voor aangepast sporten in Rotterdam. Verenigingen, (potentiële) sporters en andere organisaties kunnen hier terecht met al hun vragen. Voor meer informatie kijk op www.rotterdamsportopmaat.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan