Jongeren die zelfvertrouwen opdoen, leren grenzen te (h)erkennen of erachter komen hoe ze hun ongenoegen verbaal kunnen uiten. Unity99, een Sportplusvereniging gespecialiseerd in zelfverdedigingssporten, ontwikkelde een pedagogisch programma (Fighting 4 Change) voor jongeren met een agressie- of weerbaarheidsprobleem. Steeds meer organisaties verwijzen naar Fighting 4 Change. Zo ook FlexusJeugdplein, gespecialiseerd in hulp bij opgroeien en opvoeden.

‘Dit is een toegevoegde waarde op ons aanbod’, zegt Hester Renes over Fighting 4 Change. Bij FlexusJeugdplein is zij gezinscoach van het wijkteam Nesselande. ‘Wij zijn er voorstander van dat je niet alleen praat met kinderen die bijvoorbeeld gepest worden of hun agressie niet de baas zijn. Daarom laten we ze bijvoorbeeld ook tekenen of gebruiken we poppetjes om problemen te benoemen en aan oplossingen te werken. Maar we zijn natuurlijk geen sportvereniging. En zeker niet zo’n sportvereniging als Unity99, waarvan ik onder de indruk ben. De zelfverdedigingssport staat er niet voorop, maar is een middel om andere doelen te bereiken.’

‘Unity99 leert jongeren geen technieken, maar pedagogische waarden. We gebruiken zelfverdedigingssporten als instrument om jongeren te inspireren, ervoor te zorgen dat ze van de bank afkomen en ze te leren om te gaan met hun eigen agressie.’ Dat zegt Patrick van Daalen. Hij is oprichter en eigenaar van Unity99. Van Daalen verzorgt de trainingen in het kader van Fighting 4 Change. Zijn vrouw Mariëlle richt zich vaak op de vrouwelijke deelnemers.

‘Wij leren jongeren dat ze regisseur zijn van hun eigen film’, vertelt Van Daalen. De eerste kennismaking met de deelnemers typeert die aanpak. “Ik vraag dan altijd wat ze onder vechten verstaan. Dan klinken antwoorden als ‘slaan’ en ‘schoppen’. Ik leer de deelnemers daarna dat vechten een andere betekenis heeft. Als je gelukkig wilt worden en iets bereiken in het leven, moet je vechten en doorzettingsvermogen hebben. We doen bijvoorbeeld een conditietest. Als je dan heel diep gaat en stuk zit, heb je doorzettingsvermogen nodig om door te gaan. Precies zo is het wanneer je bijvoorbeeld werk zoekt of een opleiding volgt.’

De deelnemers stromen in via maatschappelijke organisaties als Buurtwerk Alexander en FlexusJeugdplein.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke