Tien verenigingen zijn door Rotterdam Sportsupport benaderd voor ‘Scoren met Energie’ of krijgen binnenkort een uitnodiging. De clubs kunnen via een aantrekkelijke financieringsconstructie energiebesparende maatregelen realiseren zonder vooraf te investeren. Met de besparingen op de energierekening betalen ze de rente en lossen ze het geleende bedrag af. Daarna profiteren ze van de volledige besparing. Waarschijnlijk krijgen meer clubs deze kans.

Welke sportvereniging wil nu niet enerzijds het milieu sparen en aan de andere kant minder energiekosten maken? Vaak betalen clubs flinke bedragen aan hun energiemaatschappij. De gemiddelde factuur op jaarbasis bedraagt 18.000 euro. En het mag dan tegenwoordig technisch mogelijk zijn energieverbruik stevig terug te dringen, de meeste clubs beschikken niet over de kennis en de financiële middelen besparende maatregelen te treffen.

Scoren met Energie gaat daar verandering in brengen bij – vooralsnog – tien verenigingen. Het is een initiatief van Rotterdam Sportsupport. De clubs krijgen een kant-en-klaar pakket aangeboden. Een pakket dat bestaat uit zowel deskundig advies en inhoudelijke begeleiding door het bedrijf MET Energie als uit goede investeringsmogelijkheden. Gemeente Rotterdam zorgt voor garantstelling, terwijl de Rabobank een gunstig rentetarief hanteert voor het geleende bedrag.

‘We selecteren verenigingen op basis van een aantal criteria’, zegt projectleider Penny Nugteren van Rotterdam Sportsupport. ‘Kan een club inderdaad flink besparen op de energiekosten? Want een vereniging die al goed scoort, zal minder snel hulp nodig hebben. Verder moet een deelnemende club financieel en organisatorisch vitaal zijn en eigenaar zijn van het betreffende gebouw. Tot slot is het belangrijk dat het bestuur zich wil inzetten voor terugdringing van het energieverbruik.

De IJsselmondse Voetbalvereniging De Zwervers en tennisvereniging LTC Plaswijck zijn al aan de slag gegaan met ‘Scoren met Energie’. Na een screening van hun bestaande energiesituatie zijn bijvoorbeeld inmiddels installaties efficiënter afgesteld. In de volgende fase zou kunnen worden geïnvesteerd in vernieuwingen, zoals een energiezuinige cv-ketel of duurzame energieopwekking. Naar verwachting besparen de deelnemende verenigingen minstens dertig procent op hun energiekosten.

Nugteren: ‘In eerste instantie doen tien clubs hun voordeel met het initiatief, maar we zijn met de gemeente in gesprek om dit aantal uit te breiden’. Wethouder Alexandra van Huffelen (onder meer duurzaamheid) zei daarover in februari: ‘Er kunnen nu minimaal tien verenigingen meedoen aan het programma, maar wat mij betreft worden dat er veel meer.’

Is uw vereniging geïnteresseerd in deelname wanneer ‘Scoren met Energie’ wordt uitgebreid? Meld het alvast aan Penny Nugteren via p.nugteren@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Yasemin Cansoy

Yasemin Cansoy

secretaresse