Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn alle sportverenigingen tot 1 juni gesloten. Dit leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor sportverenigingen. In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen voor je op een rij.

Kunnen leden hun lidmaatschap opzeggen?

Het opzeggen van een lidmaatschap en de momenten waarop dit kan zijn vastgelegd in de statuten en het huishoudelijk reglement. Het is per sporttak en club verschillend op welke momenten leden dit kunnen doen, maar vaak kan er alleen worden opgezegd tegen het einde van het boekjaar. Meestal loopt het boekjaar gelijk met het sportseizoen. Een opzegging voor die termijn aankondigen kan wel, maar het lid blijft tot het einde van het boekjaar aan de vereniging verbonden en moet gedurende die tijd gewoon contributie betalen. Afhankelijk van de duur van de coronamaatregelen lijkt dit met name problemen op te leveren voor het nieuwe seizoen. Als leden geen zekerheid hebben dat het seizoen gewoon van start gaat, zullen sommigen mogelijk terughoudend zijn om de verbintenis voor het nieuwe jaar aan te gaan. We hopen, samen met alle sportverenigingen, dat er op tijd zekerheid zal zijn om uitstroom na dit sportseizoen te voorkomen. Tip: communiceer naar je leden dat het juist nu belangrijk is dat ze achter de vereniging blijven staan en hun lidmaatschap niet opzeggen. Vraag leden die wel lid willen blijven maar zelf in financiële onzekerheid zitten, dit te melden bij de club en zoek samen naar een oplossing. Het zou zonde zijn dat een tijdelijke situatie leidt tot een definitieve opzegging.

Is er een compensatieregeling voor het uitbetalen van salarissen?

Werkgeversorganisatie Netwerk in de sport geeft op de website aan dat als het gaat om trainers in loondienst de club als werkgever in beginsel gehouden is het loon door te betalen. De verwachting is dat de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid ook gaat gelden voor sportverenigingen met personeel in loondienst. Nog niet alles over deze regel is duidelijk. Zie hiervoor ook de site van het UWV.

Kan Rotterdam Sportsupport overbruggingskrediet verlenen?

Nee, vanuit onze eigen middelen is dit niet mogelijk. We zitten op dit moment in de fase dat we alle hulpvragen en knelpunten inventariseren. We staan hierover in nauw contact met de gemeente Rotterdam en geven daar een signaal af als wij ons zorgen maken om de situatie van Rotterdamse sportverenigingen.

Moeten we de vrijwilligersvergoeding doorbetalen?

Een vrijwilligersvergoeding kan alleen worden toegekend als er daadwerkelijk werkzaamheden op vrijwillige basis zijn verricht. Het is een gunst en geen recht. Als vrijwilligers op dit moment geen werkzaamheden doen, mag de vrijwilliger dus niet doorbetaald worden.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Eerder plaatsen we ook al antwoorden op door sportverenigingen gestelde vragen. Deze lees je hier.

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij René terecht.

Bekijk ook de vragen & antwoorden op de site van het RIVM en NOC*NSF:

Klik hier voor de vragen & antwoorden van het RIVM. Klik hier voor vragen en antwoorden van het NOC*NSF.

Is Rotterdam Sportsupport gewoon bereikbaar?

Ja, we zijn bereikbaar. Onze collega’s werken veelal vanuit huis. Op kantoordagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur via het reguliere telefoonnummer: 010 24 29 315. Voor dringende vragen kan er buiten deze tijden contact worden gezocht via 06 17 48 66 10. De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport blijven het eerste aanspreekpunt voor verenigingen met vragen. Klik hier om te zien wie jouw gebiedsconsulent is en wat zijn/haar e-mailadres en 06-nummer is.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum