Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn sportverenigingen alleen onder bepaalde voorwaarden geopend voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor sportverenigingen. In dit artikel zetten we de door sportverenigingen gestelde vragen voor je op een rij.

Wat is de ondersteuning vanuit Rotterdam Topsport?

Topsportverenigingen, talentencentra, topsporters en talenten kunnen met vragen over de nieuwe voorschriften terecht bij Rotterdam Topsport. Rotterdam Topsport volgt de berichtgeving van NOC*NSF over (de uitwerking van) de coronamaatregelen voor de topsport nauwlettend, bijvoorbeeld over welke trainingslocaties voor topsporters met een status (gedeeltelijk) worden opengesteld. Vragen aan Rotterdam Topsport over dit onderwerp kun je een e-mail sturen naar info@rotterdamtopsport.nl.

Waar kan ik terecht met vragen over parkeren, verkeer en materialen?

Bij een aantal buitensportcomplexen zijn de parkeerplaatsen op basis van de noodverordening gesloten. Deze blijven in verband met de openbare orde gesloten. Het is de verantwoordelijkheid van de vereniging om hiervoor alternatieve wegbreng-opties (fiets/te voet) te bedenken en te communiceren richting ouders en vrijwilligers. Ook is de vereniging verantwoordelijk voor routing/logistiek voor wat betreft de verkeersstromen bij het halen en brengen van de kinderen. Mocht u hier hulp of ondersteuning bij nodig hebben dan kunt u contact opnemen met jouw verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport.

Is het wenselijk dat kinderen na de training hun handen kunnen wassen of moeten ze gelijk naar huis?

Clubgebouwen blijven gesloten, met uitzondering van beperkt gebruik van toiletten en toegang tot EHBO-materialen en AED. Er dient duidelijk aangegeven te worden wanneer er jeugdtrainingen plaatsvinden en wie er toegang heeft tot de accommodatie. De club communiceert dit naar leden en ouders. Het is dus wenselijk de kinderen na de training gelijk naar huis gaan en daar hun handen wassen.

Mogen er meerdere coronaverantwoordelijken zijn per vereniging?

Ja, naast de trainers mogen eventuele toezichthouder(s)/begeleider(s) aanwezig zijn die helpen bij de uitvoering van de protocollen en bij het handhaven. De trainers/vrijwilligers die verbonden zijn aan de trainingen van de jeugd blijven op minimaal anderhalve meter afstand.

Gaat Rotterdam Sportsupport nog apart communiceren over aangepast sporten?

De communicatie voor aangepast sporten verloopt via de reguliere kanalen van Rotterdam Sportsupport. Voor kinderen met een beperking gelden dezelfde regels als voor kinderen zonder beperking. Het protocol van NOC*NSF schrijft voor dat er geen toeschouwers bij de les/training aanwezig mogen zijn, tenzij dit in specifieke noodzakelijk is. Verenigingen met specifieke vragen hierover kunnen terecht bij de verenigingsconsulent uit hun gebied.

Wat moeten we doen als een trainer zich wil laten testen op het coronavirus?

Ook jeugdtrainers (met gezondheidsklachten) kunnen vanaf woensdag 6 mei
door de GGD Rotterdam-Rijnmond worden getest op het coronavirus. Bestuurders en/of coördinatoren van sportverenigingen kunnen hiervoor een aanvraag doen. Lees hier onder het kopje ‘aanmelden’ het stappenplan. De parkeergarage in Topsportcentrum Rotterdam is momenteel al in gebruik als testlocatie.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Eerder plaatsten we ook al antwoorden op door sportverenigingen gestelde vragen. Deze artikelen lees je in het coronadossier.

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij René terecht.

Bekijk ook de vragen & antwoorden op de site van het RIVM en NOC*NSF:

Klik hier voor de vragen & antwoorden van het RIVM. Klik hier voor vragen en antwoorden van het NOC*NSF.

Is Rotterdam Sportsupport gewoon bereikbaar?

Ja, we zijn bereikbaar. Onze collega’s werken veelal vanuit huis. Op kantoordagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur via het reguliere telefoonnummer: 010 24 29 315. Voor dringende vragen kan er buiten deze tijden contact worden gezocht via 06 17 48 66 10. De verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport blijven het eerste aanspreekpunt voor verenigingen met vragen. Klik hier om te zien wie jouw verenigingsconsulent is en wat zijn/haar e-mailadres en 06-nummer is.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Salima Bouhtala

Salima Bouhtala

projectcoördinator Schoolsportvereniging