Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft het kabinet zondag extra maatregelen genomen. Zo moeten alle sportverenigingen in Nederland de deuren sluiten tot en met 6 april. Dit leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor sportverenigingen. In dit artikel zetten we de door sportverenigingen gestelde vragen voor je op een rij.

We hebben een jeugdkamp georganiseerd voor Pasen. Kan dit nog doorgaan?

Op dit moment kunnen we daar nog niets over zeggen. Sportverenigingen zijn in elk geval tot en met 6 april gesloten. De periode daarna is nog onzeker. Indien je als vereniging nog veel investeringen moet doen voor een evenement, raden we aan om deze uitgaven voorlopig te parkeren. Tip: informeer leden actief – ook als je nu nog geen uitsluitsel kunt geven. Door actief te communiceren voorkom je dat je vaak dezelfde vraag aan het beantwoorden bent én dat deze antwoorden niet volledig of onjuist onderling worden doorverteld.

We hebben voor langere periode geen inkomsten. Wat moeten we doen?

Hier hebben zowel wij als de gemeente Rotterdam nu nog geen passend antwoord op. We inventariseren bij clubs de vragen en knelpunten die de huidige situatie met zich meebrengt. We staan hierover in nauw contact met de gemeente Rotterdam en geven daar een signaal af als wij ons zorgen maken om de situatie van Rotterdamse sportverenigingen.

Hoe ga ik als trainer om met de afgelaste trainingen?

Deze periode van verplichte ‘rust’ geeft je als trainer de kans om bijvoorbeeld het huidige seizoen evalueren of je alvast voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Een presentatie voor te bereiden voor de ouders of een gesprek te voeren (WhatsApp of telefonisch) met je spelers. Als train(st)er kan je daarnaast ook inspiratie opdoen door naar deze vlog te kijken of boeken/artikelen te lezen over training geven en coachen.

Kinderen spelen op het sportcomplex. Mag dat?

Nee, het sportcomplex moet in elk geval tot 6 april worden afgesloten. Is uw sportcomplex normaliter ook ’s nachts en in vakanties toegankelijk voor de buurt? Vraag dan advies aan de verhuurder.

Is Rotterdam Sportsupport gewoon bereikbaar?

Onze collega’s werken veelal vanuit huis. Op kantoordagen zijn we telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur via het reguliere telefoonnummer: 010 24 29 315. Voor dringende vragen kan er buiten deze tijden contact worden gezocht via 06 17 48 66 10. De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport blijven het eerste aanspreekpunt voor verenigingen met vragen. Klik hier om te zien wie jouw gebiedsconsulent is en wat zijn/haar e-mailadres en 06-nummer is.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij René terecht.

Bekijk ook de vragen & antwoorden op de site van het RIVM:

Klik hier voor de vragen & antwoorden.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Carmen Barranco

Carmen Barranco

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach