Dit is de tweede uit de serie van vijf columns over diversiteit en inclusie in de sport. Vijf vrouwen uit de sportwereld en daarbij lid van Het Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport (ook voor mannen!) delen hun kijk op dit onderwerp. Deze keer Dorinde Hoogsteden, voorzitter Rotterdam Basketbal.

Hoi Erna,

Dank voor het doorgeven van ‘het stokje’ en leuk dat ik de volgende ben in lijn van het schrijven van een column. Jouw vraag, wat vind jij?, zal ik proberen zo goed als mogelijk te verwoorden. Mijn sportwereld is basketbal. Een mannen- én vrouwensport met daarin een dominante positie voor mannen.

Wat mij in het algemeen opvalt, is dat ik weinig vrouwen tegenkom in bestuursoverleggen met andere sportverenigingen of in in andere overleggen gerelateerd aan de sportverenigingen. Wanneer ik aanschuif bij een overleg van de NBB (Nederlandse Basketbal Bond), Topsport Rotterdam, Rotterdam Sportsupport of het Sportbedrijf Rotterdam ben ik vaak de enige of een van de weinige vrouwen. Het valt mij sowieso op dat diversiteit ver te zoeken is in mijn bestuurlijke sportomgeving. Het is over het algemeen een blanke mannenwereld van 55-plussers, terwijl basketbal juist een zeer gemêleerde sport is . Nu is daar op zich niets mis mee, want kennis en ervaring zijn zeer waardevol en de overdracht daarvan ook.

Afspiegeling Rotterdamse samenleving
Zelf heb ik ‘gewoon’ een fulltime baan, een gezin met vijf zonen, van wie vier topsporters, maar ook op mijn huidige werk zijn er weinig fulltime werkende vrouwen te vinden. Komt dat omdat ze kinderen hebben? Dat kan het niet zijn, want die heb ik ook. Te weinig competitiedrang? Geen winnaarsmentaliteit? Mannen knokken zich omhoog, vrouwen zorgen dat dat mogelijk is? Zijn vrouwen in de sport dáárom ook zo dun bezaaid? Is het dus evolutionair bepaald….?
Ik ben nu twee jaar voorzitter van Rotterdam Basketbal en wij vormen een vrijwel nieuw bestuur. Het zijn dan wel allemaal mannen, het is gelukkig wel een wat betere afspiegeling van de Rotterdamse samenleving. Naast het feit dat onze bestuursleden stedelijke wereldburgers zijn, hebben we in ons bestuur Turkse en Hongaarse roots. Dat maakt ons breed georiënteerd en dit weerspiegelt een wereldstad als Rotterdam. Daar ben ik echt trots op. Trots ben ik ook op een vrouw die lid is van de TC (technische commissie, red.). Zij is geen officieel bestuurslid, maar zij heeft een belangrijke verantwoordelijkheid en is complementair aan het bestuur.

‘Ik wil meer diversiteit’
Mijn wensen? Ik zou nog wat jongeren (m/v) in het bestuur willen hebben. Zij weten tenslotte als geen ander wat ze belangrijk vinden en hoe ze de vereniging willen zien. Helaas heb ik deze groep nog niet zo enthousiast gekregen. Wat ze nu aangegeven is dat het te veel tijd kost en financieel niets oplevert. De ondersteunende commissies bestaan uit voornamelijk dames. Deze dames zijn wel actief voor de vereniging, maar toetreden tot een bestuur, dat willen ze liever (nog) niet.
Is het dan imago? Vergaderen, stukken lezen, formele verantwoordelijkheid? Geen langlopende verplichtingen? In dat geval moeten we wat doen aan het imago, de maniertjes en de cultuur van het sportbestuur. Meer van deze tijd: Agile, stand up, losser, doelgerichter. Maar ook: leuker, tijd voor ontspanning, reflectie en een lachstuip.
Maar op jouw vraag terug te komen: Ja, ik wil meer diversiteit in de sport! Ik zal er alles aan doen om dit te stimuleren en te faciliteren. Ik hoop dat mijn voorbeeld anderen over de drempel brengt. Maar eerst moet die drempel omlaag en het perspectief aantrekkelijk worden!

Bijeenkomst 5 juni
Ik ga ermee aan de slag en ben verheugd dat ik het stokje mag doorgeven aan Edna Rutten én jullie lezers, dames en heren van harte uitnodig bij onze volgende Meer vrouwen in de sport, ook voor mannen-meeting op woensdag 5 juni om 17.30 in de Alexanderhal, Sjanghailaan 275 bij Rotterdam Basketbal. Ben jij er ook? Wij – Erna Truijens, Marita Verkaik, Jessica Helios en ondergetekende – ontmoeten je graag! Aanmelden voor de avond kan door een e-mail te sturen naar vrouwen4sport@hotmail.com

Dorinde is bereikbaar op:
E-mail: voorzitter@rotterdambasketbal.nl
 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Jolanda de Vries

Jolanda de Vries

Communicatieadviseur