Eerder financiële problemen signaleren en dus sneller schuldhulpverlening kunnen inzetten. Eerder een taalachterstand constateren en dus sneller weten dat een taalcursus nodig is. Het zijn voorbeelden van winst die Zowel!Delfshaven verwacht te boeken nu de welzijnsorganisatie betrokken is bij Bewegen naar Werk. Een wijkwerker is evenals de deelnemers en lifestylecoach regelmatig aanwezig gedurende de activiteiten bij voetbalvereniging SV JHR.

Maatschappelijke organisaties herkennen de waarde van Bewegen naar Werk. Neem Zowel!Delfshaven, een partij die verantwoordelijk is voor jeugd, maatschappelijke dienstverlening en emancipatie en participatie in Delfshaven. Zowel!Delfshaven kreeg van de gemeente de opdracht dat 240 inwoners met een uitkering een tegenprestatie leveren: een inspanningsverplichting. Dat is bijvoorbeeld mogelijk in de vorm van beweging.

‘Mede om hier invulling aan te geven, hebben we met Rotterdam Sportsupport afgesproken vanaf september deelnemers aan Bewegen naar Werk aan te dragen’, zegt leidinggevende Lisette van Os.

Maar de samenwerking heeft een andere kant, vervolgt zij. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat we deelnemers aan Bewegen naar Werk gerichter met onze diensten kunnen helpen, zowel tijdens als na hun programma. Doordat een wijkwerker veelvuldig aanwezig is bij voetbalvereniging SV JHR, krijgen we eerder zicht op hun welzijnsbehoeften. Daar koppelen wij vervolgens een van onze diensten aan. Denk aan schuldhulpverlening, een taalcursus, sollicitatie-, computer- of budgetteringstraining. Een praktijkvoorbeeld: mede vanwege schaamte kloppen mensen met schulden vaak pas bij ons aan wanneer het water hun tot aan de lippen staat. We verwachten straks al in actie te kunnen voordat het probleem erg groot is.’

Van Os benadrukt de toegevoegde waarde van Bewegen naar Werk. ‘Zowel!Delfshaven heeft als taak in te zetten op binding van bewoners met elkaar en hun wijk én op hun zelfredzaamheid. Die elementen zie je allemaal terug bij Bewegen naar Werk. Kijk, het is algemeen bekend dat sport en bewegen mensen fitter en gezonder maakt, zelfvertrouwen en motivatie creëert en zo leidt tot participatie in de samenleving. Maar het is niet zo eenvoudig dit werkelijk te bereiken in de praktijk. Wij geloven dat het wel mogelijk is met Bewegen naar Werk. Het is mijn wens dat samenwerking tussen welzijnsorganisaties en Bewegen naar Werk een structureel karakter krijgt in héél Rotterdam.’

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg