De eerste container is geplaatst bij sportvereniging Victoria aan de Kralingseweg. Sinds de samenwerkingsovereenkomst die AVR-Rietveld, Rotterdam Sportsupport en Roteb Schone Stad tekenden in november vorig jaar, hebben dertig Rotterdamse sportclubs zich aangemeld om oudpapier te gaan inzamelen. De opbrengst van het oudpapier komt ten goede aan de clubkas. Een volle container, die vier ton kan bevatten, levert ongeveer 200 euro op.

Per inwoner van Rotterdam wordt ongeveer 28 kilogram oudpapier naar de papiercontainers gebracht. Roteb zamelt jaarlijks 16 miljoen kilogram oudpapier in. Toch zit er per inwoner nog 72 kilogram herbruikbaar oudpapier in de restafvalcontainer. In totaal gaat het om 43 miljoen kilogram dat in het restafval verdwijnt en niet wordt hergebruikt. Dat is jammer, want oudpapier is een belangrijke grondstof voor de productie van nieuw papier. En als oudpapier aan de bron wordt ingezameld, als het nog droog en schoon is, is het zeer goed her te gebruiken.

Om de papierinzameling te verbeteren gaan Rotterdamse sportverenigingen oudpapier inzamelen. Zij krijgen een container bij het sportcomplex, waar leden hun oudpapier in kwijt kunnen. Deelnemende sportverenigingen ontvangen voor elke volle container een vergoeding, die aardig kan oplopen. Zo levert oudpapier inzamelen behalve winst voor het milieu ook extra inkomsten voor de clubkas op. En kan de vereniging bijvoorbeeld nieuwe tenues, ballen of inventaris voor de kantine aanschaffen.

De samenwerking is aangegaan om de papierinzameling in Rotterdam te verbeteren. Gedurende een jaar wordt gekeken of het inzamelen van oud papier en karton verbeterd kan worden door sportverenigingen in Rotterdam. Rotterdam Sportsupport benadert de sportverenigingen om mee te doen aan dit project en AVR-Rietveld stelt de papiercontainer gratis beschikbaar en betaalt voor het ingezamelde papier een vergoeding aan de sportvereniging.

De resultaten van het gescheiden papier inzamelen zal Roteb op de voet volgen. Gekeken wordt of deze proef voldoende bijdraagt aan het scheiden van afval in relatie tot milieu.

Interesse papiercontainer?

Verenigingen die oud papier willen inzamelen kunnen dit kenbaar maken via ons contactformulier.

De deelnemende sportverenigingen tot nu toe zijn:

LTC Hoogvliet

RVV Transvalia

RSV Antibarbari

TTC F.V.T.

Victoria

SV Hagendoorn RZ

CVV Mercurius

DEH Musschen

LR&PC Zuiderpark

ARSR Skadi

TC TOEG

Rotterdam Oceanwide Yachtclub

Nikantes

Tempo 34

LMO

Racing Club Rotterdam

VVOR

Steeds Hooger

HSV de Oase

Zwem en Poloclub Charlois

Scouting Hoogvliet

H.V. E.T.C Hoogvliet

S.C. Excelsior

SC Kralingen

SV Ommoord

H.V. Snelwiek

RVV Swift Boys

Ckc vv capelle kralingseveer

Handbalvereniging Atomium

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Marco van de Geer

Marco van de Geer

pedagogisch adviseur