De coronapandemie zorgde niet alleen voor veel onrust bij de leden van JBC Maasstad, maar betekende ook bijna het einde van de jeu de boules-vereniging, gelegen aan de Hazelaarweg. Een groep enthousiaste leden zorgde er met hulp van Rotterdam Sportsupport voor dat de toekomst er rooskleuriger uitziet voor de vereniging.

Een vereniging met een kleine 50 leden waarvan de gemiddelde leeftijd ruim boven de 65 ligt. Niet de ideale voedingsbodem wanneer je als tijdelijke voorzitter op zoek bent naar een opvolger. Het is augustus 2021 als Ben Bremer inziet dat deze zoektocht inderdaad erg weinig kans van slagen heeft. Binnen de vereniging is er niemand die het stokjer wil (of kan) overnemen en zelf vervult hij de rol van voorzitter al veel langer dan hij van tevoren had gedacht.

“Ik was al in 2017 begonnen als voorzitter van de vereniging,” vertelt Bremer. “Toen waren er eigenlijk al geen mensen te vinden voor het bestuur. Ik werkte nog fulltime, dus ik had de ambitie ook niet, maar anders zou er geen bestuur en dus geen vereniging zijn. Daarom ben ik uiteindelijk toch voorzitter geworden. Jaren later kon ik nog geen opvolger vinden.”

“De sfeer vind je nergens anders en het spelletje is heel mooi. Zo is er een vrouw van 96 voor wie de club het uitje van de week is. Alleen al voor haar wil ik dat deze vereniging niet verdwijnt.”

Paul Lourens (voorzitter JBC Maasstad)

Zonder bestuur geen vereniging

De coronapandemie heeft er in de bestuursjaren van Bremer voor gezorgd dat de situatie binnen JBC Maasstad nog nijpender is geworden. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt hoog. Dat betekent dat ze niet massaal in de rij staan voor een bestuursfunctie en dat ze in de ‘coronajaren’ ook minder naar de vereniging komen. De binding met de vereniging wordt daardoor ook minder, het aantal leden daalt en dus schakelt Bremer anderhalf jaar geleden de hulp van Rotterdam Sportsupport in.

Samen met de gebiedsconsulent en de verenigingsconsulent op het thema Organisatie binnen Rotterdam Sportsupport zoekt Bremer naar een oplossing. Nieuwe leden aantrekken is door de pandemie nog steeds lastig en een bestuurlijke samenwerking met een andere vereniging ketst op het laatste moment af. Ook in de maanden erna stopt Bremer nog enorm veel energie in de zoektocht, maar veel haalt het niet uit. Ongeveer een half jaar geleden leek het einde van JBC Maasstad daarom nabij. “Het was 5 voor 12. Ik stopte ermee en er waren geen nieuwe mensen voor het bestuur. En zonder bestuur geen vereniging.”

Vereniging gered

Na overleg met en met hulp van Rotterdam Sportsupport waagt Bremer tijdens een ledenvergadering een laatste poging. Gezamenlijk bedenken ze een tactiek om de bestuursfuncties over meerdere mensen te verdelen en daarmee de drempel voor de leden om zich aan te melden te verlagen. Die aanpak werkt. Want ondanks dat hij eigenlijk geen tijd heeft, is dat het beslissende duwtje voor onder andere Paul Lourens om op te staan tijdens deze laatste vergadering.

Lourens: “Ik heb het heel druk met werk en andere sporten, maar ik wilde niet dat deze unieke vereniging verloren zou gaan. De sfeer vind je nergens anders en het spelletje is heel mooi. Zo is er een vrouw van 96 voor wie de club het uitje van de week is. Alleen al voor haar wil ik dat deze vereniging niet verdwijnt.”

Tijdens de vergadering doet Lourens een emotionele oproep aan zijn medeleden om hem te ondersteunen: het heeft effect! Samen met vijf anderen vormt hij nu het bestuur van JBC Maasstad. Daarmee is de vereniging voor nu gered. Ook andere leden stonden op om vrijwilligerstaken binnen de vereniging op te pakken. De optima forma van verenigen: voor leden, door leden, met leden.

Een grote broer

Het gevolg is dat er een frisse wind over de jeu de boules-banen is gaan waaien en dat de verenging diezelfde wind nu al een paar maanden in de rug heeft. Tijdens de clubavond is het drukker op de baan, nieuwe leden melden zich aan en bestaande leden zijn weer trots op de club. “Mensen durven tegen vrienden weer over de club te vertellen,” zegt Lourens. “De hele sfeer is positiever, dat merk je aan alles. Het balletje rolt op meerdere manieren de goede kant op en dat is heel fijn.”

Net als Bremer benadrukt Lourens het belang van de ondersteuning vanuit Rotterdam Sportsupport. Ook nu de vereniging er weer goed voorstaat. “Sportsupport biedt een bepaalde vorm van zekerheid. Als bestuur weet je dat er altijd een vangnet is en dat brengt rust in de vereniging. Een grote broer waar je altijd bij kan aankloppen voor goede adviezen.”

Ondanks de positieve ontwikkelingen binnen de vereniging is er nog steeds een grote uitdaging: het (blijven) aantrekken van nieuwe leden om de continuïteit te waarborgen. Met de kracht van de vereniging heeft voorzitter Lourens daar alle vertrouwen in.

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen
Antoine Schijf

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven