Rotterdam Sportsupport beantwoordde sinds maart al ruim vijfhonderd hulpvragen die verband houden met corona. Ter vergelijking: in heel 2019 beantwoordde de organisatie in totaal 421 hulpvragen over reguliere thema’s als accommodatie, financiën, leden, organisatie, veilig sportklimaat en vrijwilligers. De vragen over reguliere thema’s komen dus nog bovenop de coronahulpvragen.

“De verenigingsconsulenten hebben in de eerste paar weken na de lockdown bijna tweehonderd clubs telefonisch gesproken. Daarnaast weten verenigingen ons ook te vinden en daar zijn we blij om. De coronamaatregelen vragen veel van sportbestuurders. Door alle ontwikkelingen op de voet te volgen kunnen we verenigingen vaak snel van antwoorden en praktische tips voorzien,” zegt René Biemans die alle coronavragen van verenigingen binnenkrijgt.

Steunfonds

Een deel van de vragen die binnenkomt gaat over de financiële consequenties die corona heeft voor clubs. In totaal zijn 35 verenigingen financieel gescand en hebben 15 verenigingen hebben aanspraak gemaakt op het steunfonds Vitale Verenigingen. Van de 15 hebben er 8 inmiddels een bijdrage ontvangen uit het fonds en 7 andere clubs doorlopen momenteel de analysefase. “Het is ontzettend fijn dat de gemeente in deze lastige tijd klaarstaat voor vitale verenigingen die het door corona moeilijk hebben,” aldus Yusuf Celik, projectmanager bij Rotterdam Sportsupport.

Kijkje in de keuken

Gert-Jan Lammens, directeur bij Rotterdam Sportsupport: “Net als bij sportverenigingen vraagt de coronaperiode ook iets anders van ons als organisatie. Om een inkijkje te geven in onze interne organisatie; we hebben kort na de eerste persconferentie een multidisciplinair corona-overleg gepland waarin alle informatie en signalen samenkomen. Zo proberen we informatie snel en eenduidig intern te delen.”
“Kort erna openden we het speciale mailadres coronavirus@rotterdamsportsupport.nl,” vervolgt Lammens. “Deze vragen worden, apart van reguliere hulpvragen, beantwoord én gemonitord door collega René Biemans. Dit geeft ons goed zicht op de vragen van clubs, waar de grootste knelpunten zitten en het stelt ons in staat om daarover actuele artikelen te schrijven en delen.”

“De verenigingsconsulenten hebben in de eerste paar weken na de lockdown bijna tweehonderd clubs telefonisch gesproken.”

– René Biemans –

Impact

Rotterdam Sportsupport informeert op hoofdlijnen geregeld de sportpartners over wat er speelt bij clubs. De verenigingsconsulenten met expertises op het gebied van accommodatie, financiën, leden, organisatie, veilig sportklimaat en vrijwilligers gingen aan de slag met gerichte tips en kennisartikelen over de impact die corona op deze thema’s heeft.
Lammens: “Dit resulteerde in ruim tachtig artikelen met actuele informatie en tips. Toen clubs weer open mochten ontstond er een nieuw thema ‘de anderhalvemetersamenleving’. Collega Liesbeth van der Meer houdt voor clubs de protocollen en noodverordening nauwlettend in de gaten en beantwoord alle vragen die hierover binnenkomen. Ik ben trots op alle verenigingen en mijn collega’s die samen zorgen dat de breedtesport ook in deze moeilijke tijd van betekenis kan blijven voor Rotterdammers.”

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Fleur Lindenburg

Fleur Lindenburg

receptie-, secretariaats- en communicatiemedewerker