Op vrijdag 18 november heeft zij de Erasmusspeld ontvangen voor haar jarenlange streven naar inclusie en diversiteit in sportverenigingen. Wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie) reikte de Rotterdamse onderscheiding uit. Met de Erasmusspeld eert de stad mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Truijens (1968, Spijkenisse) was tussen 2008 en 2021 actief als vrijwilliger bij Hockey Club Rotterdam. Als bestuurslid initieerde zij de campagne Sportiviteit & Respect, waarin ouders aangesproken worden op hun gedrag langs de lijn. Een succesvol programma, dat ook door andere clubs in de regio is opgepakt. Ook was zij het eerste vrouwelijke bestuurslid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In die rol heeft Truijens de sociale betrokkenheid van HC Rotterdam een podium gegeven. Bijvoorbeeld via Hockey voor Iedereen, waarbij mensen via clinics op lokale trapveldjes kennis kunnen maken met deze sport.

Sportspullenbank

In 2020 lanceerde Truijens de Sportspullenbank. Dit initiatief zamelt tweehandssportkleding en sportmaterialen in en stelt dat beschikbaar voor minder kapitaalkrachtige huishoudens. Een groot succes, dat inmiddels al 25 inzamelpunten heeft in Rotterdam en Ridderkerk. Onder leiding van Truijens werkt het initiatief nu aan vestigingen in andere steden.

Overig

Verder is Truijens actief voor het Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport, dat vrouwen stimuleert leidinggevende functies binnen de sport op te pakken. Ook heeft zij een aantal jaar de Avondvierdaagse in Hillegersberg-Schiebroek gecoördineerd.

Over de Erasmusspeld

De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die gedurende vele jaren als vrijwilliger actief zijn geweest voor de Rotterdamse samenleving.

Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vind je op de gemeentelijke website.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Liesbeth van der Meer

strategisch adviseur / leidinggevende
Liesbeth van der Meer