Nog meer sportverenigingen kunnen dit jaar deelnemen aan de FIFA19-competitie Esoccer Championship Rotterdam. Een kans voor de club om de sociale cohesie een boost te geven en (strategische) samenwerking tussen spelers te bevorderen. Rotterdam Sportsupport zorgt er dit seizoen wederom voor dat de spelers ook aan hun beweging toekomen.

Na een succesvolle pilot met Rotterdam Sportsupport en zes Rotterdamse sportverenigingen in 2018 hebben WePlay Esports, House of Esports en de gemeente Rotterdam de handen ineengeslagen om op basis van de ervaringen met een nieuw format en een nieuw concept te komen: de Esoccer Championship Rotterdam. Een FIFA19-competitie voor sportclubs en voornamelijk voetbalclubs. “We spelen een FIFA 19 competitie met officiële ranglijst en puntentelling. Esports-teams bestaan uit leden van de sportvereniging. Elke sportvereniging in Rotterdam kan een esports-team inschrijven”, geeft Wesley Thomas van WePlay Esports aan. Verenigingen hebben de vrijheid om ook mensen buiten de vereniging te selecteren vanuit community-building.

Digitale breedtesport
De Esoccer Championship Rotterdam wordt gespeeld onder licentie van EA en voldoet aan de door EA gestelde Community Tournament Guidelines. De achterliggende gedachte vanuit Weplay Esports en House of Esports is het stimuleren van de reguliere breedtesport en de breedtesport binnen esports. Door een podium te bieden aan gamers zal het niveau omhooggaan en komt er structuur binnen de sport. Deze amateurcompetities zullen kweekvijvers moeten worden met gametalenten voor teams of verenigingen die op een hoger niveau spelen. De verwachting is dat dit concept ook bijdraagt aan het ledenbehoud van de huidige sportverenigingen. Uit onderzoeken in Denemarken is dat al eerder naar voren gekomen.

Ook dit jaar is Rotterdam Sportsupport betrokken bij het initiatief, dat wordt uitgerold naar circa twintig verenigingen in Rotterdam en regio. Rotterdam Sportsupport zorgt voor een beweegcomponent met FIFA-skillgames. Terwijl tijdens het gamen vooral de cognitieve vaardigheden worden gestimuleerd, gebeurt dat tijdens het beweegelement met de fysieke vaardigheden.

Kansen voor sportclubs
De Esoccer Championship Rotterdam biedt clubs kansen. Als sportvereniging kun je hiermee méér zijn dan alleen sportaanbieder. De sportvereniging wordt ook een ontmoetingsplek, een plek waar je niet alleen sport, maar ook blijft hangen omdat er andere leuke dingen te doen zijn. Met een gamecompetitie faciliteer je dit samenkomen. Iemand zit niet thuis op de bank achter het scherm, maar ontmoet andere gamers en leert tijdens het spel samenwerken en gezamenlijk strategieën ontwikkelen. Veel jonge voetballiefhebbers zijn verslingerd aan FIFA 19 op PlayStation en Xbox. De Esoccer Championship Rotterdam speelt in op deze passie. Het is daarnaast voor een sportvereniging een manier om de club beleving te vergroten en leden nog meer te bieden en niet-leden bij een voetbalvereniging te betrekken. “Mogelijk levert deelname aan de competitie zelfs nieuwe lidmaatschappen op”, zegt Frederik Netten van Rotterdam Sportsupport.

Opzet Esoccer Championship Rotterdam
De Esoccer Championship Rotterdam richt zich op kinderen in de leeftijdscategorie 12 t/m 18 jaar. Tussen april en eind juni starten we met een zogenoemde qualifer (kwalificatieronde, red) bij de vereniging. Hier kunnen kinderen, ook die niet lid zijn van de vereniging, aan deelnemen. De organiserende partijen zorgen voor de opbouw, leggen de regels uit en begeleiden het toernooi.
In de periode tussen augustus en oktober gaan we verder met een competitie tussen verenigingen in Rotterdam. De acht beste spelers van iedere vereniging tijdens de qualifer vertegenwoordigen hun esportteam in deze competitie. Dit team speelt, begeleid door een scheidsrechter, 1vs1 en 2vs2 tegen vier andere verenigingen: twee keer op de eigen club en twee keer elders in de stad.

De vier poulewinnaars plaatsen zich vervolgens voor de finale in Rotterdam Ahoy, die op vrijdag 18 oktober plaatsvindt tijdens de Rotterdam Game Week. Ook de andere teams zijn uitgenodigd om deze dag bij te wonen.

Op donderdagavond 4 april (19.30 uur) is er een bijeenkomst bij Sportplusvereniging VOC voor clubs die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de Esoccer Championship Rotterdam. Wil jullie vereniging ook deelnemen? Kom langs bij VOC of neem contact op met Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 06-40892985.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janneke van Tienen

P&O medewerker
Janneke van Tienen