De afgelopen dagen was Rotterdam het podium voor een grote Europese Scoutingconferentie. Afvaardigingen van nationale Scoutingorganisaties uit wel 40 Europese landen waren hierbij aanwezig. Om ervaringen, verhalen en tips uit te wisselen. En om het beste van het Scoutingspel en vrijwilligerswerk met elkaar te delen en plannen te maken over de toekomst.

Tijdens de ‘International Evening’ presenteerden alle landen zich op het Plein 1940 aan elkaar en aan genodigden. Daaronder waren ook de Rotterdamse wethouder Sport Faouzi Achbar en de burgemeester van Zeewolde, Gerrit Jan Gorter. Er werd gesmuld van nationale lekkernijen, ‘scoutfits’ werden bewonderd en badges uitgewisseld, contacten gelegd voor de toekomst en vooral ervaringen gedeeld over scouting in Europa.

Hoogtepunt voor 5 Rotterdamse groepen was de scoutingavond die zij hadden georganiseerd op zondagavond. Bij Doris Rijkers Nesselande kwamen de scouts van de landen delegaties samen om te zeilen en barbecueën. Olivier van Noort ontving verschillende Europese scouts voor een gezellige kampvuuravond. De deelnemers waren onder de indruk van de terreinen en accommodaties en vooral van de fijne sfeer en de inzet van de enthousiaste vrijwilligers!

Op maandag was het workshopdag in De Doelen en mocht onze collega Bianca Post, verenigingsconsulent Scouting, spreken over hoe de Scoutinggroepen in Rotterdam samenwerken rondom de imagocampagne Tijd voor Avontuur. “Het was geweldig om onze ervaringen in Rotterdam te kunnen delen met de delegaties, vooral het samen opzetten van een open dag om leden te werven werd als mooie best practice ervaren om mee naar huis te nemen.”

Tijd voor Avontuur: 17 september

Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen scoutinggroepen is ‘Tijd voor Avontuur’. Dit is de landelijke open dag van Scouting die op zaterdag 17 september gepland staat. Die dag openen ook de meeste Rotterdamse groepen hun deuren voor iedereen die een kijkje wil komen. Sommige groepen, zoals die aan het Prinsemolenpad in Hillegersberg-Schiebroek, slaan die dag de handen ineen. De bezoekers van de open dag kunnen gratis deelnemen aan allerlei activiteiten georganiseerd door water- en landscoutinggroepen. Zoals zeilen en roeien, de uitdaging van een klimparcours of hindernisbaan aangaan, knutselen en nog veel meer.

Ondersteuning Scouting

Naast Rotterdamse sportverenigingen kunnen ook scoutinggroepen rekenen op ondersteuning van een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport. Deze inzet komt voort uit het Actieprogramma Verenigingen dat zich met tal van acties richt zich op vitale en toekomstbestendige sport-, scouting- en speeltuinverenigingen. De 30 Rotterdamse Scoutinggroepen hebben met Bianca Post een vast aanspreekpunt en de mogelijkheid al hun hulpvragen te stellen. Deze hulpvragen worden waar nodig door expertconsulenten van Rotterdam Sportsupport of door partnerorganisaties opgelost.

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent Scouting
Bianca Post – van der Hoek

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging
Sonny Noordermeer