De aangescherpte maatregelen, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, zullen waarschijnlijk langer aanhouden. Veel clubs hebben te maken met de organisatie rondom het scannen van QR-codes op de sportaccommodatie. Dit vraagt extra handjes en organisatie. Om jouw club te ondersteunen hebben we in dit artikel handige informatie en tips verzameld.

Zorgzaam010

Wat kan Zorgzaam010 voor sportverenigingen betekenen?
Veel vrijwilligers die aangesloten zijn bij Zorgzaam010 (voorheen Rotterdammersvoorelkaar) staan in de startblokken om jouw vereniging te helpen. Bijvoorbeeld nu bij het scannen van QR-codes op de club. Maar ook met marketing en communicatie of het voorbereiden van een (sponsor)event als het straks weer kan.
 
Hoe groot is het aanbod van vrijwilligers?
Op het online platform geven mensen aan of ze vindbaar willen zijn met een online profiel. Niet alle vrijwilligers zijn zichtbaar op het online platform, dus het aanbod van vrijwilligers is feitelijk veel groter. Je ziet vaak maar een kwart van het aantal vrijwilligers dat hulp aanbiedt. Als je zelf een vacature plaatst dan wordt deze door het platform verstuurd naar álle vrijwilligers met een passend profiel, dus met en zonder online aanbod. Hoe kan mijn vereniging aan de slag op Zorgzaam010?

 • Maak een profiel aan op www.zorgzaam010.nl en plaats je vacature(s) voor vrijwilligers. Het platform stuurt je vacature(s) automatisch door naar vrijwilligers met een passend profiel.

  • Zorg voor een goede pakkende titel en benut de eerste zin van de vacature goed. Deze zijn als eerste zichtbaar voor (potentiële) vrijwilligers en bepalen dus of ze doorklikken of doorscrollen.
  • Geef duidelijk aan wat de locatie is d.m.v. een postcode van de plek waar de vrijwilliger verwacht wordt.
  • Kies maximaal 3 categorieën passend bij de vacature.

  Tip: bekijk je vraag/ vacature na plaatsing zelf online, ook op mobiel. Zou je er zelf op reageren? Denk bij het plaatsen van de vacatures ook aan de volgende mogelijkheden:

  • Schrijf vacatures (voor dezelfde klussen) gericht op verschillende doelgroepen. Wat het een vrijwilliger aan ‘win’ oplevert, verschilt namelijk per doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan:
   • Nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren/ oefenen of hun netwerk in een nieuwe stad willen uitbreiden
   • Jongeren voor wie het belangrijk is om te werken aan hun CV
   • Groepen vrienden of collega’s die iets willen doen wat met meerdere mensen tegelijk gedaan kan worden
  • Bedenk of je kortdurende klussen kunt creëren, ook als je eigenlijk op zoek bent naar structurele ondersteuning van een vrijwilliger. Op die manier kunnen (potentiële) vrijwilligers kennismaken met jouw organisatie en de vrijwilligersklus. Als ze eenmaal enthousiast zijn, kun je uiteraard vragen of ze vaker willen helpen.
 • Er zijn veel vrijwilligers die hun aanbod op Zorgzaam010 plaatsen. Een deel daarvan zet het aanbod online, zie www.zorgzaam010.nl/hulpaanbod. Je kunt dit aanbod filteren op bijvoorbeeld locatie en interesse/ categorie passend bij de vrijwilligersklus waarvoor jij hulp zoekt. Deze vrijwilligers kun je dan zelf een berichtje sturen met de vraag of ze je willen helpen. Aandachtspunten:

  • Benader enkel vrijwilligers met een passend profiel.
  • Schrijf persoonlijke berichten, niet enkel copy-pasten, dat vergroot de kans op een enthousiaste reactie.
 • Bij het registreren op Zorgzaam010 maak je een organisatieprofiel aan. Dit is het visitekaartje van je organisatie. Voor kleinere organisaties is deze profielpagina online vaak beter vindbaar dan de eigen website. Vrijwilligers die er de voorkeur aan geven om te bellen, kunnen hier je telefoonnummer vinden en/of doorklikken naar je eigen website. Zorg dus dat het profiel compleet is en er aantrekkelijk uit ziet. Bekijk hier het voorbeeld van De Betrokken Spartaan.

Lees hier een aantal do’s en don’ts voor het succesvol plaatsen van een vacature. En vergeet ‘m ook niet uit te zetten op de social media-kanalen van jouw club!

Overige mogelijkheden

Rotterdam Sportsupport heeft een eerste inventarisatie gedaan om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om meer handjes op de club te krijgen die kunnen ondersteunen bij het de uitvoering van coronamaatregelen. Soms kan het fijner zijn een ‘onafhankelijk’ persoon de scans te laten uitvoeren. Een voorbeeld:

 • Rotterdamse Douwers. Dit is een netwerk van Rotterdammers die niet aan de zijlijn willen staan. Ze bieden hulp aan jongeren die hulp nodig hebben op het gebied van werk of opleiding, financiën of het vergroten van het netwerk. De jongeren van de Douwers zouden een handje kunnen helpen aan de deur. Hier staat dan wel een vergoeding tegenover. Als club kun je met de jongere zelf bespreken hoe hoog de vergoeding is en waar deze uit bestaat (denk aan een uurloon, variërend van een vrijwilligersvergoeding tot een bruto verloning via een contract of payrolconstructie). Heb je interesse in deze optie? Stuur dan een e-mail naar erik@rotterdamdouwers.nl

Wat doen andere verenigingen met het scanbeleid?

We hebben een belronde gedaan langs een dertigtal clubs om te vragen hoe de controle op het coronatoegangsbewijs gaat en waar deze clubs tegenaan lopen. Dit resulteert in een aantal tips:

 • Een aantal clubs geeft aan een heel eenduidig scanbeleid te hebben. Iedereen wordt aan de poort gecontroleerd op geldige QR-code en ID. Er wordt geen onderscheidt gemaakt tussen trainers, scheidsrechters en andere vrijwilligers. In het begin vonden leden dit lastig maar nu iedereen gewend is gaat dit prima.
 • Een andere tip is het ouders makkelijk te maken om hun kinderen af te zetten en zelf niet naar binnen te gaan. Door bijvoorbeeld de weg van de parkeerplaats naar de vereniging af te zetten.
 • Clubs die gebruik maken van een beveiligingsbedrijf voor het scannen geven aan dat dit prettiger werkt en dat dit minder discussies te weeg brengt.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Ron Stieding

Ron Stieding

Expertadviseur Vrijwilligers

Meer weten?

Wil je meer vrijwilliger binden aan jouw club? Heb je vragen over functieprofielen? Of wil je aan de slag met het behoud van vrijwilligers?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Vrijwilligerswerving
 • Vrijwilligersbehoud
 • Vrijwilligersverzekering
 • Functieprofielen
 • Vrijwilligerscoördinator

Wij staan voor je klaar!

Jans van Meerten

Jans van Meerten

financieel medewerker